Siirry sisältöön

Järjestöyhteistyö

Satakunnan hyvinvointialueella ja järjestöillä on yhteinen tavoite edistää maakunnan asukkaiden hyvinvointia. Hyvinvointialue tekee yhteistyötä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä alueella hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyötä tekevien muiden julkisten toimijoiden, yksityisten yritysten ja yleishyödyllisten yhteisöjen kanssa. Hyvinvointialueen tulee edistää myös hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyötä tekevien järjestöjen toimintaedellytyksiä. (Laki sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä 612/2021, 7 §)

Hyvinvointialue voi tukea eri tavoin Satakunnassa toimivia rekisteröityjä yhdistyksiä ja yhteisöjä (jäljempänä viitataan yleishyödyllisiin yhdistyksiin ja yhteisöihin sanalla järjestöt), joiden toiminnoilla edistetään satakuntalaisten terveyttä, hyvinvointia ja/tai turvallisuutta. Järjestöjen tekemä työ voi myös tukea hyvinvointialuetta sen lakisääteisten tavoitteiden saavuttamisessa.

Avustettavan toiminnan tulee tukea tai täydentää Satakunnan hyvinvointialueen lakisääteisiä sosiaali- tai terveyspalveluita edellyttäen, että avustuksen ei arvioida aiheuttavan lainkaan, taikka aiheuttavan vain vähäisiä kilpailua ja markkinoiden toimintaa vääristäviä vaikutuksia.  Järjestöjen tulee toteuttaa avustettavaa toimintaa lainsäädännön ja valtakunnallisten ohjausasiakirjojen asettamissa puitteissa noudattaen hyvinvointialueen strategisia periaatteita sekä alueellisen hyvinvointisuunnitelman ja siihen kuuluvien erillissuunnitelmien painopisteitä. 

Järjestöavustukset

Toiminta-avustus

Hyvinvointialue voi myöntää toiminta-avustusta järjestöille, joiden säännöissä määritellyt tarkoitus ja toimintamuodot tukevat tai täydentävät hyvinvointialueen lakisääteisiä sosiaali- tai terveyspalveluita satakuntalaisten asukkaiden hyvinvointia ja terveyttä edistäen. Toiminta-avustukset ovat haettavana vuosittain määriteltynä hakuaikana, joka tarkentuu osana talousarvioprosessia. Toiminta-avustusta voidaan kohdentaa pysyväisluonteiseen tai uutta käynnistävään toimintaan, joka vastaa hyvinvointialueen asukkaiden hyvinvoinnin todennettuihin vajeisiin. Toiminta-avustusten painopisteet määräytyvät alueellisen hyvinvointisuunnitelman ja sitä täydentävien erillissuunnitelmien mukaan.

Avustuksiin käytettävä kokonaissumma tarkentuu vuosittain aluevaltuuston hyväksymän talousarvion yhteydessä. Päätökset toiminta-avustuksiin varattavasta summasta sekä yksittäisistä toiminta-avustuksista tekee sote-johtaja lasten, nuorten ja perheiden palvelujen toimialueella valmistellun esityksen pohjalta. Esitys koostetaan yhteistyössä sote-toimialueiden kanssa.

Toiminta-avustusten yleiset periaatteet

Avustuksen saajan tulee osoittaa näyttöä kohderyhmälle suunnatusta vaikuttavasta toiminnasta ja kohderyhmän osallistamisesta toiminnan kehittämiseen. Toiminnan tarvetta, tavoitteita, toimenpiteitä, seurantaa ja arviointia kuvataan hakemuslomakkeeseen.

Avustuksen saajalla tulee olla valmius toimia yhteistyössä hyvinvointialueen palvelujen, verkostojen ja muiden toimijoiden kanssa. Valmiudella tarkoitetaan esimerkiksi osallistumista yhteiseen vuoropuheluun ja kehittämiseen. Avustuksen saajan tulee kuvata hakemuksessa, millaista yhteistyötä avustuksen saaja on valmis tekemään edellä mainittujen tahojen kanssa. Hyvinvointialue voi nimetä toiminta-avustuksen saajalle myös järjestöyhdyshenkilön, joka toimii järjestön ja hyvinvointialueen välisen yhteistyön kehittämisen yhdyshenkilönä.

Avustusta myönnettäessä kiinnitetään huomiota toiminnan laajuuteen, toteutukseen, vaikuttavuuteen sekä hyvinvointialueen strategisten tavoitteiden toteutumiseen. Yksittäinen toiminta-avustus voi olla suuruudeltaan enintään 25 % koko toiminta-avustuksiin varatusta määrärahasta.

Järjestö voi toteuttaa avustettavaa toimintaa yhden tai useamman kunnan alueella, mutta satakuntalaisella kohderyhmään kuuluvalla henkilöllä tulee olla mahdollisuus kotikunnasta riippumatta osallistua järjestön toimintaan.

Avustusta voidaan myöntää ainoastaan hakijoille, joiden hakemus on saapunut annettuun määräaikaan mennessä.

Avustuksen saajan edellytetään julkistavan joko toimintakertomuksessaan tai muulla avustuksen myöntäjän edellyttämällä tavalla tiedon, että yhteisö on saanut hyvinvointialueelta avustusta. Avustuksen saajan tulee kuvata tiedot avustettavasta toiminnasta Lähellä.fi –verkkopalvelussa tai Suomi.fi -palvelutietovarannossa.

Mikäli myönnetystä avustuksesta maksetaan palkkoja tai palkkioita, avustuksen saajan on huolehdittava ennakonpidätyksen toimittamisesta sekä muista lakisääteisistä maksuista ja työnantajavelvoitteista. Avustuksen saajan tulee noudattaa yhdistyslainsäädäntöä sekä hyvää kirjanpitotapaa.

Avustuksen saajan edellytetään sitoutuvan toimialueensa eettisiin periaatteisiin.

Avustuksen hakijan tulee hakemuksessa vakuuttaa, etteivät hakijajärjestön vastuuhenkilöt ole hakemusta edeltävien viiden vuoden aikana syyllistyneet talousrikoksiin. Mikäli avustuksen saaja havaitsee, että joku vakuutuksessa mainituista tahoista on vakuutuksessa mainittuna ajankohtana tai avustuksen käyttöaikana syyllistynyt talousrikokseen, on avustuksensaajan välittömästi ryhdyttävä toimiin vahinkojen minimoimiseksi sekä ilmoitettava asiasta hyvinvointialueelle.

Avustuskelpoiset hakijat voivat hakea avustuksia yhdessä ja toteuttaa toimintaa yhteisvastuullisesti. Yhteisvastuullisessa toiminnassa hakijoiden tulee sopia päävastuullisesta hakijasta, jolle avustus maksetaan ja joka vastaa avustuksen käytön raportoinnista. Jos hakijat hakevat avustusta yhdessä ja toteuttavat toimintaa yhteisvastuullisesti, niiltä edellytetään keskinäistä kirjallista yhteistyösopimusta.

Avustuksen saajan edellytetään tekevän suunnitelman siitä, millaisten menetelmien avulla avustuksen saaja aikoo seurata ja arvioida avustetulle toiminnalle asetettujen tavoitteiden saavuttamista ja toiminnan vaikuttavuutta.

Hakuaika ja hakuinfot

Toiminta-avustukset vuodelle 2025 ovat haettavana 12.11.2024 – 3.12.2024. Linkki hakulomakkeelle on avoinna hakuajan kohdassa ”Hakulomake”. Varaa hakemuksen täyttämiseen riittävästi aikaa riittävän ajoissa, ainoastaan hakuaikana saapuneet hakemukset voidaan käsitellä. Huomioi myös, että hakemukseen tulee liittää PRH:n yhdistysrekisteriote, yhdistyksen säännöt ja viimeisin toimintakertomus.

Avustusten jakamisen edellytyksenä on, että aluevaltuusto osoittaa avustuksiin määrärahaa joulukuussa vahvistettavassa talousarviossa.

Avustusinfot Teamsissä järjestetään 12.11.2024 kello 15-16.30 ja 19.11.2024 kello 13-14.30. Infoissa käydään läpi avustusperiaatteita ja vastataan avustushakuun liittyviin kysymyksiin. Teams-infoihin voit liittyä tästä(siirryt toiseen palveluun).

Lisäksi järjestetään avoimia hakuklinikoita Teamsissä 25.11.2024 kello 15-16, 29.11.2024 kello 10-11 ja 2.12.2024 kello 12-15.30. Klinikalla vastataan avustushakuun liittyviin kysymyksiin. Klinikalle pääset liittymään Teamsilla tästä linkistä.(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

Hakulomake

Hakulomakkeelle pääset näistä linkeistä hakuaikana 12.11.2024 kello 06:00 ja 3.12.2024 kello 16:00 välisenä aikana:

Kun haettava avustusmäärä on enintään 1000 €:

Kun haettava avustusmäärä on yli 1000 €:

Huomioithan, että vain hakuaikana saapuneet hakemukset voidaan käsitellä. Hakemus kannattaa täyttää hyvissä ajoin ennen hakuajan päättymistä, Satakunnan hyvinvointialue ei vastaa Webropol-järjestelmässä mahdollisesti esiintyvistä teknisistä ongelmista.

Hakemuksen liitteeksi edellytetään yhdistyksen säännöt, viimeisin toimintakertomus sekä patentti- ja rekisterihallituksen rekisteriote.

Myönnetyt avustukset maksetaan hakijan ilmoittamalle tilille avustuspäätöksen tultua lainvoimaiseksi.

Rahoituksen käytön seuranta

Avustuksen saajan on toimitettava selvitys saamansa avustuksen käytöstä seuraavan vuoden toukokuun loppuun mennessä. Raportointi tapahtuu erillisellä sähköisellä raportointilomakkeella. Raporttiin tulee sisällyttää sanallinen kuvaus avustuksella toteutetusta toiminnasta sekä erittely toiminnan kustannuksista. Lisäksi raportissa tulee arvioida asetettujen tavoitteiden saavuttamista sekä toteutetun toiminnan vaikuttavuutta.

Mikäli avustussumma on 10.000 euroa tai enemmän, tulee raporttiin liittää lisäksi

  • tuloslaskelma ja tase,
  • toimintakertomus ja
  • tilintarkastuskertomus/toiminnantarkastuskertomus

Mikroyhdistysten osalta talouden raportointi tapahtuu tarvittaessa soveltaen Yhdistyslain (503/1989) 37 a § sekä Valtioneuvoston asetusta mikroyhdistysten tilinpidosta (887/2023).

Talouden raportointi toimitetaan hyvinvointialueen hyte-toimintoihin viimeistään toukokuun loppuun mennessä. Linkki raportointilomakkeelle lähetetään hakijan ilmoittamaan sähköpostiin.

Ellei avustusta ole käytetty hyvinvointialueen ohjeiden mukaisesti ja myönnettyyn tarkoitukseen, on avustuksen saaja velvollinen palauttamaan saamansa avustuksen.

Avustuksen hakija sitoutuu siihen, että hyvinvointialue on oikeutettu tarkastamaan hakijayhteisön avustusta koskevan kustannuspaikan/tilin tiedot ja toiminnan.

Avustamisen ulkopuolelle jäävä toiminta

Hyvinvointialueen avustamisen ulkopuolelle jäävät normaaliin järjestön toiminnan organisointiin kuuluvat toiminnat, kuten hallinnon kokouspalkkiot ja viestintä (pl. viestintä avustettavasta toiminnasta), sekä merkkipäivän juhlallisuudet. Järjestön hallinnolliset yleiskulut voivat muodostaa enintään 10 % toiminta-avustuksen määrästä.

Avustusta ei myönnetä hyvinvointialueen järjestämisvastuulla olevan palvelun tuottamiseen. Avustusta ei saa käyttää investointeihin tai kiinteän omaisuuden hankintaan tai yhdistyksen omistamien tilojen kunnostamiseen.

Avustus eroaa hankinnasta siten, että avustaminen on täysin vastikkeetonta. Avustamista koskevassa päätöksessä tai sopimuksessa ei velvoiteta avustuksen hakijaa suorittamaan vastapalveluita hyvinvointialueelle.

Pääsääntöisesti avustusta myönnetään vain yleishyödylliseen toimintaan. Avustusten myöntämisessä huomioidaan valtiontukisääntely ja myönnettävän avustuksen kilpailu- ja kauppavaikutukset. Valtion tukia ei voida Euroopan unionin oikeuden mukaisesti myöntää yritystoimintaan. Käsite yritys kattaa myös yhdistykset, säätiöt ja kolmannen sektorin toimijat siltä osin, kuin ne harjoittavat taloudellista toimintaa tarjoten markkinoilla tavaroita tai palveluita.

Toiminta-avustusten painopisteet

Toiminta-avustusten painopisteet määrittyvät alueellisen hyvinvointikertomuksen ja -suunnitelman sekä siihen kuuluvien erillissuunnitelmien perusteella. Tutustu hyvinvointikertomukseen ja suunnitelmiin tästä linkistä(siirryt toiseen palveluun)

Voimassa olevan alueellisen hyvinvointisuunnitelman painopisteet ovat:

  • Tavoitteena on, että asukkailla
  • on turvallinen ja mielekäs arki
  • terveelliset elintavat lisääntyvät
  • mielen hyvinvointi ja osallisuus vahvistuvat

Päätöksenteko

  1. Aluevaltuusto hyväksyy talousarvion, jossa järjestöavustusten kokonaismäärä
  2. Sote-johtaja päättää avustusmäärärahan jakautumisesta toiminta-avustusten ja hankeavustusten kesken
  3. Hyvinvointialueen järjestöavustustyöryhmä kartoittaa palvelutuotannon tarpeita toiminnoille sekä arvioi toiminta-avustushakemukset
  4. Lasten, nuorten ja perheiden palvelujen toimialueella valmistellaan esitys yhteistyössä muiden sote-toimialueiden kanssa toiminta-avustusten jakautumisesta järjestöavustustyöryhmän kartoituksen ja arvioinnin perusteella
  5. Sote-johtaja päättää toiminta-avustusten kohdentamisesta

Alta voit ladata järjestöjen avustusperiaatteet tulostettavassa muodossa.

Hankeavustus

Hyvinvointialue voi hankeavustuksella tukea toimintaa, johon järjestö hakee hankeavustusta kehittämisluonteisiin, määräaikaisiin tehtäviin ulkopuoliselta rahoittajalta (esim. STEA, ESR, THL tai STM). Hyvinvointialueen avustus ei voi olla ainoa rahoituskanava. Hyvinvointialueen rahoitus toimii toiminnan täydentävänä julkisena rahoituksena. Hankeavustusten hakuaika on jatkuva.

Avustuksia koskevat neuvottelut käydään kyseistä hanketta koskevien palvelutuotannon asiantuntijoiden sekä hyte- ja TKIO-asiantuntijoiden kanssa yhteistyössä. Neuvottelut tulee käydä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa hanketta suunniteltaessa, jotta hyvinvointialue pystyy tarvittavassa määrin vaikuttamaan hankesisältöön hyvinvointialueen tavoitteenasettelun näkökulmasta. Avustuksiin käytettävä kokonaissumma tarkentuu vuosittain aluevaltuuston hyväksymän talousarvion yhteydessä. Päätökset hankeavustuksiin varattavasta summasta sekä yksittäisistä hankeavustuksista tekee sote-johtaja lasten, nuorten ja perheiden palvelujen toimialueella valmistellun esityksen pohjalta.

Suunnitteleeko järjestönne kehittämishanketta, johon toivotte Satakunnan hyvinvointialuetta mukaan? Neuvottelu kannattaa aloittaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ottamalla yhteyttä sähköpostitse hankeyhteistyo@sata.fi  , viestin otsikoksi ”Järjestöjen hankeavustus”.

Toiminnallinen yhteistyö

Hyvinvointialue tarjoaa hallinnassaan olevia toimitiloja mahdollisuuksien mukaan järjestöjen ja toimintaryhmien yleishyödyllisen toiminnan käyttöön maksutta tilojen käyttöohjeiden mukaisesti. Tilojen käyttömahdollisuus ei ole sidoksissa siihen, avustaako hyvinvointialue järjestöä rahallisesti vai ei.

Lähtökohdat tilojen osalta:

  • Hyvinvointialue voi hakemuksesta antaa hallinnassaan olevia (joko omistamiaan tai vuokraamiaan) tiloja maksutta tilapäiseen käyttöön järjestöille, joiden säännöissä määritellyt tarkoitus ja toimintamuodot tukevat tai täydentävät hyvinvointialueen lakisääteisiä sosiaali- tai terveyspalveluita satakuntalaisten asukkaiden hyvinvointia ja terveyttä edistäen.
  • Mikäli järjestö perii järjestämistään tilaisuuksista pääsymaksun, niin Satakunnan hyvinvointialue perii käyttöön antamastaan tilasta vuokraa erillisen tilahinnoittelun mukaan. Hinnasto päätetään hyvinvointialueella erikseen.
  • Satakunnan hyvinvointialue varaa oikeuden rajoittaa tilojen käyttöä erityistilanteissa.

Järjestöt voivat saada hyvinvointialueelta toimintaedellytystensä tukemiseksi maksutta myös asiantuntijatukea, viestintää avustettavista toiminnoista hyvinvointialueen viestintäkanavissa sekä hyvinvointialueen asukkaiden ohjausta avustettaviin toimintoihin. Yhteistyö tarjoaa myös hyvinvointialueelle mahdollisuuden saada järjestöiltä tärkeää tietoa järjestöjen toimintaympäristöjen ilmiöistä. Toiminnallisen yhteistyön avulla edistetään hyvinvointialueen ja järjestöjen keskinäistä yhteistyötä sekä tietoisuuden lisäämistä ja vuoropuhelun kanavia. Toiminnallisen yhteistyön hakuaika on jatkuva. Pitkäkestoista yhteistyötä, joka edellyttää hyvinvointialueen työntekijä- tai muuta resurssia, arvioidaan soveltuvin osin toiminta-avustusten myöntämisten yleisten periaatteiden mukaisin kriteerein.