Tervetuloa OLKAan!
Älä jää yksin, tukea on tarjolla!
OLKA-toiminnan tavoitteena on
- kohdata sinut ja läheisesi kiireettömästi
- antaa tukea sairauteen sopeutumisessa
- antaa tietoa vertaistuesta ja järjestöistä.
Meillä toimii koulutettuja vapaaehtoisia ja kokemusosaajia.
OLKA asiakkaalle ja läheiselle
Tervetuloa OLKA-pisteelle!
Löydät OLKA-pisteitä sekä Satasairaalasta että terveysasemilta. OLKA-pisteiltä saat yhdistysten esitteitä, ja pääset tutustumaan yhdistysten ja hyvinvointialueen eri yksiköiden toimintaan ja tukimuotoihin niiden järjestäminä teemapäivinä. Teemapäivät ovat kaikille avoimia ja maksuttomia.
Teemapäivien ohjelma julkaistaan OLKAn
- instagramissa: @sataolka ja facebookissa: Sata-OLKA
- Lue lisää: OLKA-pisteet.
OLKAn vapaaehtoistoiminta Satasairaalassa ja Länsi-Porin terveysasemalla
OLKAn vapaaehtoiset tunnistat vaaleanvihreästä liivistä. Vapaaehtoiset ovat koulutettuja ja heillä on vaitiolovelvollisuus. OLKA-vapaaehtoiset toimivat aula-avustajina, saattajina, juttukavereina ja leikkikavereina opastaen ja kohdaten asiakkaita ja heidän omaisiaan kiireettömästi.
OLKA välittää potilaille ja heidän läheisilleen vertaistukea. Keskusteleminen toisen saman kokeneen kanssa auttaa usein ymmärtämään omaa tilannettasi paremmin. Vertaistuki auttaa sinua sopeutumaan sairauteesi ja vahvistaa omahoitoasi. Lue lisää vertaistuesta Terveyskylän Vertaistalo-sivulta(siirryt toiseen palveluun).
Vertaistukijat ovat vapaaehtoisia, jotka ovat saaneet valmennuksen tehtäväänsä. He ovat vaitiolovelvollisia, joten voit puhua luottamuksellisesti omista asioistasi. Kysy lisää vertaistukitoiminnasta OLKA-pisteiltä.
Vertaistuki Toivo-sovelluksessa. Sairaalassa ollessa ei aina jaksa tai ehdi kohdata vertaistukijaa. Vertaistukijaa voit etsiä myös maksuttomasta Toivo-sovelluksesta. Toivo-sovelluksessa voit keskustella anonyymisti vertaistukijan kanssa. Lue lisää Toivo-sovelluksesta olkatoiminta.fi-sivulta.(siirryt toiseen palveluun)
OLKA järjestöille
OLKA koordinoi järjestö- ja vapaaehtoistoimintaa sairaaloissa ja terveysasemilla.
Voit tuoda OLKA-pisteille maksuttomia esitteitä ja lehtiä. Voit toimittaa materiaalit myös toimittaa Satasairaalan AB-aulan OLKA-pisteelle, josta ne voidaan lähettää haluttuun OLKA-pisteeseen.
Jokaisella OLKA-pisteellä on esitteitä ja lehtiä varten varatut kansiot, joita asiakkaat voivat vapaasti selailla ja ottaa materiaalia mukaansa.
Teemapäivät OLKA-pisteillä
Järjestöt ovat tervetulleita esittelemään toimintaansa OLKA-pisteillä. Teemapäivät ovat maksuttomia sekä teemapäivien pitäjille että niissä vieraileville. Mukaan tullessasi et tarvitse erityisosaamista. Sitoutuminen sairaalan toimintaperiaatteisiin, kuten vaitioloon ja hygieniaan, riittää.
Teemapäiviä kannattaa OLKA-pisteillä pitää säännöllisesti, jotta mahdollisimman moni saa tietoa toiminnastanne. Yleisönä ovat pääsääntöisesti sairaalassa ja terveysasemilla asioivat asiakkaat ja läheiset, mutta myös työntekijät voivat vierailla teemapäivissä.
Voitte varata ajankohdan teemapäivän pitämiseen teemapäiväkalenterista tai olemalla yhteydessä OLKA-pisteiden vastuuhenkilöihin.
Lue lisää:
Vertaistukijat asiakkaiden tukena
Järjestönne vertaistukijat voivat toimia vapaaehtoisina Satasairaalassa. Vapaaehtoiset käyvät sairaalaperehdytyksen ja tarvittaessa maksuttoman vertaistukijavalmennuksen. Vertaistukitehtävien lisäksi voi toimia myös muissa vapaaehtoistehtävissä.
Lue lisää vapaaehtoistehtävistä: Haluatko mukaan OLKA-vapaaehtoistoimintaan?
Järjestöjen vertaistukijat voivat toimia myös Toivo-sovelluksessa.(siirryt toiseen palveluun)
OLKA ammattilaisille
OLKA koordinoi järjestö- ja vapaaehtoistoimintaa sairaaloissa ja terveysasemilla. Ole rohkeasti yhteydessä OLKAan, jos asiakkaasi tarvitsee vertaistukea, haluaa tietoa järjestöistä tai vapaaehtoistoiminnasta. Meidän kauttamme voitte myös tiedustella kokemusosaajia työnne tueksi.
Lisätietoa sähköpostitse olka@sata.fi tai puhelimitse 044 707 6769
Vapaaehtoistyöhön liittyen Kata Alastalo, OLKA-koordinaattori, sähköposti kata.alastalo@yhteisokeskus.fi, puhelin 044 986 1239
Vertaistukijat asiakkaiden tukena
OLKAn kautta asiakas tai hänen läheisensä voi saada vertaistukea. Vertaistukijamme ovat vapaaehtoisia, joilla on omakohtainen tai läheisen kokemus sairaudesta ja vammasta. Vertaistukijat toimivat toisen saman kokeneen tukena. He ovat saaneet valmennuksen tehtäväänsä ja heillä on vaitiolovelvollisuus.
Kokemusosaajat ammattilaisten rinnalla
Kokemusosaaja on koulutettu henkilö, jolla on omakohtainen kokemus sairaudesta tai vammasta. Kokemusosaajilla oleva tieto tuo ammatillisen ja tieteellisen tiedon rinnalle kokemukseen pohjautuvan näkökulman.
Kokemusosaaja voi toimia esimerkiksi
- kehittäjänä ammattilaisen rinnalla
- ammattilaisen työparina
- materiaalien ja apuvälineiden testaajana ja arvioijana
- kouluttajana.
Kokemusosaajille maksetaan palkkio ja matkakorvaus.
Satapsykiatria – kokemustoiminnan vahva osaaja
Satapsykiatrialla kokemustoiminta on vakiintunut osaksi päivittäistä toimintaa. Kokemusosaaja toimii ammattilaisen työparina esimerkiksi yksilö- tai ryhmäkäynneillä. Satapsykiatrian OLKA-pisteellä toteutetaan Kokemusasiantuntija tavattavissa -palvelua, joka tarjoaa matalan kynnyksen keskusteluapua mielenterveyden haasteisiin sekä jakaa tietoa hoitohenkilökunnalle kokemustoiminnasta.
Lue lisää: Satapsykiatrian Kokemusasiantuntijatoiminta (satakunnanhyvinvointialue.fi)
Lue lisää
Kysy lisää
Tiia Anttila
palvelukoordinaattori (OLKA-toiminnan koordinointi hyvinvointialueella)
Mirva Valkama
järjestökoordinaattori (Toivo-vertaistukisovellus), Satakunnan yhteisökeskus
Kata Alastalo
OLKA-koordinaattori (vapaaehtoistoiminta, vertaistukitoiminta ja kokemusosaaminen Satasairaalassa), Satakunnan yhteisökeskus
OLKA® on koordinoitua järjestö- ja vapaaehtoistoimintaa sairaalassa ja sote-keskuksissa. OLKA on HUSin ja HyTe ry:n luoma yhteistyömalli. Lue lisää: olkatoiminta.fi(siirryt toiseen palveluun)