Siirry sisältöön

Vammaispalvelujen avotyö on muuttunut sijoitetuksi toiminnaksi

Uutinen

Satakunnan hyvinvointialueen sijoitettu toiminta on tavallisella työpaikalla ”mittatilauksena” järjestettyä toimintaa, joka vastaa vammaispalvelujen asiakkaan toimintakykyä. Sijoitettu toiminta ei ole työsuhteista palkkatyötä, vaan kuntoutustavoitteista, vammaispalveluiden asiakassuhteeseen perustuvaa päiväaikaista toimintaa.

Sijoitetussa toiminnassa osallistujan ja toimintapaikan kanssa laaditaan sijoitetun toiminnan sopimus ja jokaisen osallistujan tilanne kartoitetaan erikseen.

Sijoitettuun toimintaan osallistuvan henkilön pääasiallinen tulo on eläke. Osallistujalle myönnetään vammaisen henkilön työhönvalmennuspalvelu, ja vammaispalvelut maksavat hänelle työosuusrahaa toteutuneilta päiviltä. Vammaispalvelut korvaavat myös työmatkat.

– Työvalmentaja auttaa osallistujaa toimintapaikan ja sopivien työtehtävien etsimisessä. Työvalmentaja opastaa ja ohjaa asiakasta ja toimintapaikkaa tarpeen mukaan sijoitettuun toimintaa liittyvissä asioissa. Lisäksi työvalmentaja käy ohjauskäynneillä toimintapaikassa. Sijoitetun toiminnan osallistujan toivotaan saavan myös toimintapaikalta ohjausta ja tukea työtehtäviinsä, kertoo toimintaa koordinoiva Monituote-toimintakeskuksen esimies Tarja Mannila.

Sijoitettuun toimintaan osallistuvilla on oikeus viikon talvilomaan ja neljän viikon kesälomaan kalenterivuoden aikana. Loma-ajalta ei makseta työosuusrahaa. Loma-aika sovitaan aina työvalmentajan ja toimintapaikan kanssa. Sijoitettuun toimintaan osallistuvat pitävät vapaat toimintapaikan vapaiden mukaisesti. Osallistujalla on ilmoitusvelvollisuus poissaoloistaan sekä toimintapaikalle että työvalmentajalle. Osallistujalla on oikeus osallistua päivätoimintojen järjestämiin tapahtumiin.

Sijoitettuun toimintaan haetaan vammaispalveluhakemuksella. Sijoitetun toiminnan palvelu toteutetaan Monituotteen kautta. Työvalmentajien toimipisteet sijaitsevat ympäri Satakunnan hyvinvointialueen toimipisteissä.