Siirry sisältöön

Tukiperhetalo tarjoaa lapsille tekemistä ja huoltajalle omaa aikaa

Uutinen

Viime vuoden syyskuussa Raumalla alkanut tukiperhetalomalli on saanut loistavan vastaanoton. Kerran kuukaudessa lauantaista sunnuntaihin järjestetyssä toiminnassa on mukana kahdeksan sosiaalihuoltolain päätöksellä valittua lasta, ja enemmänkin halukkaita tulijoita olisi. Tukiperhetalopilotti on osa Satakunnan tulevaisuuden sote-keskus -hanketta.

– Vanhempien kertoman mukaan lapset laskevat öitä, milloin taas pääsee mukaan, eikä yksikään lapsi ole ollut pois tukiperhetalon viikonlopuista, kertoo tukiperhetalohankkeen hankekoordinaattori Minna Lotila.

Syyskaudella mukana olleiden lasten iät vaihtelivat neljästä vuodesta yhteentoista, nyt ikähaarukka on viidestä yhdeksään vuotta.

Ohjelmassa leffakäyntejä, keilailua, askartelua…

Toimintaa pyörittää kahden henkilön vuoroissa neljä työntekijää. Toiminnassa työskentelee sekä lähihoitajia että sosionomeja.

Tukiperhetalona toimii paikallinen päiväkoti, jossa ei ole toimintaa viikonloppuisin. Toiminta valikoituu lasten toiveiden mukaan. Raumalaisessa päiväkodissa vietettyihin viikonloppuihin voi kuulua vaikkapa leffakäynti, keilailua tai jumppaa koulun liikuntasalissa.

– Joka kerraksi olemme suunnitelleet jonkun toiminnallisen jutun, ja itse toimita järjestetään päiväkotiympäristössä, joka jo itsessään on hyvin virikkeellinen, sanoo Lotila.

Joskus on alkuillasta saattanut jollekin lapselle koti-ikävä iskeä, mutta harmituksen sattuessa on turvallisuutta tukiperhetalossa luomassa aina aikuisen avoin syli.

– Keskenään lapsille ei juurikaan ristiriitoja synny. He ovat ryhmäytyneet hienosti ja tulleet kavereiksi keskenään.

Toiminnan jatko epävarmaa

Tällä erää tukiperhetalohanke päättyy elokuussa. Toiminta loppuu kesäkuussa, jolloin järjestetään lapsille ja heidän vanhemmilleen yhteinen perhepäivä. Jo aiemminkin Raumalla on pyöritetty tukiperhetaloa sen verran menestyksellisesti, että toiveena olisi vakiinnuttaa toiminta koko Satakunnan hyvinvointialueelle.

– Pelkästään Raumalla tarvetta ja kysyntää olisi useammallekin ryhmälle, Lotila sanoo.

Niin lapset kuin vanhemmatkin ovat olleet tukiperhetalotoimintaan hyvin tyytyväisiä. Palautteissa on kiitelty esimerkiksi toteutumisen luotettavuutta, kuinka lapset tulevat mielellään ja kertovat kokemastaan innostuneesti, mikä taas on auttanut huoltajia jättämään lapsensa luottavaisina tukiperhetaloon.  Turvallinen tukiperhetalo on antanut huoltajille mahdollisuuden rentoutua kiireellisen arjen keskellä.

Tukiperhetalon toimintaa ovat mahdollistaneet monet yhteistyökumppanit.

– Yhteistyökumppaneilta saatu tuki on ollut todella tärkeää. Se on voinut olla joko rahallista tai esimerkiksi leffalippuja ja –herkkuja. Rahallisen tuen turvin olemme hankkineet muun muassa petivaatteita. Olemme äärettömän kiitollisia kaikille tukijoillemme, Minna Lotila kiittelee.

Yritykset tukemassa Tukiperhetalon toimintaa:

Sweco Rakennetekniikka Oy, Rauman seudun kaverikoirat, Lääkärikeskus Minerva, Elokuvateatteri Iso-Hannu, Taikuri Lauri Nordberg, Osuuskauppa Keula, Rauman Normaalikoulu ja Rauman Ratsastuskeskus Oy.