Siirry sisältöön

Alueellisen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen työryhmät ja verkostot

Satakunnan ehkäisevän päihde- ja mielenterveystyön yhdyshenkilöverkosto

Verkostoa koordinoi HYTE-yksikkö.  Yhdyshenkilöverkoston tavoitteena on suunnitella ja toteuttaa päihteiden aiheuttamien haittojen ehkäisyä sekä vähentämistä ehkäisevän päihdetyön toimintaohjelman mukaisesti. Yhtenä tehtävänä on yhteistyössä edistää ehkäisevän päihdetyön lain vaatimien toimintojen näkyvyyttä kunnissa. Lisäksi verkoston tehtäviin kuuluu toiminnan arviointi. Verkoston edustus koostuu kuntien ehkäisevän päihdetyön yhdyshenkilöistä, Lounais-Suomen Aluehallintovirastosta, Porin ensi- ja turvakodista ja ehkäisevän päihdetyön aluejärjestö EHYT ry:stä.  

Satakunnan pelihaittaverkosto

Satakunnassa toimii Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) Aluetuki -hankkeessa perustettu Satakunnan pelihaittaverkosto ammattilaisten verkostoitumisen ja yhteistyön sekä kehittämistyön tueksi. Työryhmä on tähän mennessä koostanut Rahapeliongelman hoidon ja tuen palvelukartaston Satakunnan hyvinvointialueelle ammattilaisten palveluohjaukseen. Työryhmää koordinoi Aluetuki –hankkeen päättymisen jälkeen HYTE-yksikkö. Jäseniä on Satakunnan hyvinvointialueen ammattilaisten lisäksi Porin Sininauhasta, Rauman kriisitukikeskuksesta ja kunnista.  

Satakunnan PAKKA-tarjontatyöryhmä

 Työryhmä tarjoaa organisaatioille ajankohtaista tietoa päihteistä, tupakka- ja nikotiinituotteista ja rahapelaamisesta sekä li-sää tietoisuutta eri toimijoiden tehtävistä sekä keinoista, joilla ehkäistään haitallista alkoholin käyttöä ja rahapelaamista sekä tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttöä. Tavoitteena on yhteistyötä lisäämällä rajoittaa ikärajavalvottavien tuotteiden eli alkoholin, tupakan ja rahapelien saatavuutta. Saatavuuden sääntelyllä ehkäistään alaikäisille myyntiä ja päihtyneille anniskelua. Sääntelyn perustana ovat lait ja säädökset, jotka Pakka-toiminta muuttaa paikalliseksi toiminnaksi. Tarjontatyöryhmän kokoonpanon muodostavat mm. Alkon, poliisin, tullin, pelastuslaitoksen, Veikkauksen, Lounais-Suomen aluehallintoviraston, ammatillisen oppilaitoksen, sekä ympäristö- ja terveysvalvontayksikön edustajat sekä Satakunnassa toimivien alkoholin vähittäismyynnin (kaupan) ja ehkäisevän päihdetyön järjestöjen edustajat. Satakunnan tarjontatyöryhmän koollekutsujana toimivat Porin kaupunki ja Satakunnan hyvinvointialue.

Satakunnan lähisuhdeväkivaltatoimijoiden verkosto

Keväästä 2024 alkaen verkoston toiminta vakiinnutetaan ja sen toiminta määritellään yhteisen toimintasuunnitelman kautta.  Alueellinen poikkihallinnollinen työryhmä tarjoaa alueen väkivaltatyön toimijoille mahdollisuuden tiiviimpään dialogiin, yhteistyöhön ja kehittämiseen. Työryhmää koordinoi HYTE-yksikkö.

Lähisuhdeväkivallan puheeksioton Luotsi-koulutuksen käyneiden kesken on luotu Satakunnan Luotsi-verkosto, jotta yhteys lähisuhdeväkivallan tunnistamisen ja puheeksi ottamisen ammattilaisten kesken säilyy. Luotseille on myös avattu oma Teams-kanava yhteydenpitoa ja tiedottamista varten. Lisäksi Luotseille järjestetään vuosittain yhteisiä tapaamisia sekä kasvokkain, että etänä. Luotsi-verkostoa koordinoivat Kestävän kasvun Satakunta 2 –hanke ja HYTE-yksikkö. 

Satakunnan Taikusydän –verkostossa edistetään kulttuurihyvinvointia

Satakunnan Taikusydän-verkostossa kunnat, järjestöt ja hyvinvointialue käyvät vuoropuhelua kulttuurihyvinvointitoiminnan edistämiseksi. Verkostossa tehdään moniammatillista yhteistyötä, jaetaan osaamista, järjestetään tapahtumia ja lisätään tietoa kulttuurihyvinvoinnin mahdollisuuksista. Alueelliseen verkostoon ovat tervetulleita kaikki kulttuurin, taiteen ja hyvinvoinnin parissa työskentelevät. Verkostoa koordinoivat tällä hetkellä Satakunnan hyvinvointialue ja Porin kaupunki. Alueverkoston yhteystiedot: Satakunnan alueverkosto | Taikusydän (turkuamk.fi)(siirryt toiseen palveluun)

Satakunnan verkosto on osa valtakunnallista Taikusydän –yhteistyöverkostoa. Valtakunnallinen Taikusydän yhteyspiste viestii kulttuurihyvinvointialan ajankohtaisista uutisista, kokoaa tietopankkiin alaa koskevaa tietoa ja tuo alan tekijät yhteen. Valtakunnallisessa yhteistyöverkostossa kehitämme ja levitämme ratkaisuja, joilla taide- ja kulttuurialan sekä sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattilaisten yhteistyö saadaan pysyväksi osaksi hyvinvointia edistäviä palveluita.

Taikusydän – kulttuurihyvinvoinnin valtakunnallinen yhteyspiste | Taikusydän (turkuamk.fi)(siirryt toiseen palveluun)

Liity Satakunnan Taikusydän –verkostoon: outi.lahteenlahti(at)sata.fi

Kulttuurireseptin kehittäjäverkosto

Kulttuurireseptin kehittäjäverkostossa on kehitetty Satakunnan omaa kulttuuriresepti-toimintamallia vuodesta 2022 alkaen. Kehittäjäverkostoon kuuluu ammattilaisia hyvinvointialueelta, kunnista ja järjestöistä, vapaaehtoisia. Verkostossa vahvistetaan kulttuurihyvinvoinnin yhdyspintatyötä ja yhteistyörakenteita sekä sovitaan yhteistyöstä hyvinvointialueen, kuntien ja järjestöjen kesken. Verkosto osallistuu myös kulttuurikaveritoimintamallin, kulttuurihyvinvoinnin palveluohjauksen ja kulttuurihyvinvoinnin mini-intervention eli puheeksioton mallin kehittämiseen.

Kulttuurihyvinvointia kehitetään suunnitelmallisesti ja digitaaliset mahdollisuudet huomioon ottaen. Verkosto kokoontuu noin 8-10 kertaa vuodessa ja osallistuu aktiivisesti kulttuurihyvinvoinnin kehittämiseen maakunnassa. Kulttuurireseptin kehittäjäverkoston koordinointivastuu on Satakunnan hyvinvointialueella.