Siirry sisältöön

Taide tukee psykiatrista hoitoa ja parantaa työympäristöä

Uutinen

Porin Tiilimäen sairaalakampuksen uudessa S-rakennuksessa taide on tärkeä osa hoitoympäristöä. Teoksia sijoitetaan sisäänkäynnin yhteyteen ja rakennuksen julkisivuun sekä käytävätiloihin ja odotusauloihin. Valittu taide muodostaa ehyen kokonaisuuden, jossa pääosassa on ihmisen suhde ympäröivään luontoon ja toisiin ihmisiin. 

Yksi taiteen tehtävä on tukea hoitotyötä ja lisätä henkilökunnan viihtyvyyttä.

– Taiteen tärkein tehtävä on koskettaa katsojaa, mutta samalla taide tukee psykiatrista hoitoa ilmaisun kanavana ja parantaa työympäristöä. Taide lisää myös asiakkaiden ja henkilökunnan viihtyvyyttä ja vaikuttaa siten työoloihin, korostaa vastuualueylihoitaja Jussi Hänti.

Taidehankinnat on toteutettu prosenttiperiaatteella, eli sairaala on hankkinut taidetta tietyllä summalla rakennushankkeen kustannuksista. Hankinnoista vastaa työryhmä, jonka työtä ohjaa taideohjelma nimeltä ”Myötätuntoinen katse”. Satapsykiatrian taidehankintoihin on saatu prosenttitukea Taiteen edistämiskeskukselta ja lahjoitusvaroista.

– Satapsykiatriaan hankittava taide on tätä päivää kuten itse rakennuskin. Sitä tehdään tässä ajassa, ajankohtaisin aihein ja nykytekniikoin. Taiteen merkitykset ovat henkilökohtaisia, mutta taide on erityisen tärkeää julkisissa tiloissa, joissa se on tarjolla kaikille, sanoo taidehankintoja koordinoinut kuvataiteilija Marjo Heino.

Rakennuksen kolmessa korkeassa aulassa on nähtävissä aiemmin järjestetyn avoimen taidekilpailun voittajateos, Maaret Syväojan Kirjo. Julkisivun teos Koivut ja kuu on Jaakko Niemelän käsialaa. Lastenosaston suurten valokuvaprinttien kuvittaja on Marika Maijala.

Teoksia on hankittu myös seuraavilta taiteilijoita: Jan Eerala, Petri Haavisto, Matti Kalkamo, Ritva Kovalainen ja Tuuli Turunen, Elli Maanpää, Laura Pajunen, Taneli Stenberg ja Timo Wright. Nuorisopsykiatrian osastolle on lunastettu Paju Kinnusen maalauksia.

Harjavallan sairaalassa asiakkaille ja henkilökunnalle järjestettyjen työpajojen tuloksia on esillä aulatiloissa ja vaihtuvien näyttelyiden tilassa. S-rakennukseen sijoitetaan myös Harjavallan sairaalasta siirtyviä aiemman kokoelman teoksia, erityisesti maalauksia.

Avoimet ovet 2.9.2023

Lauantaina 2.9.2023 S-rakennus avaa ovensa satakuntalaisille kello 10–14. Kaikki ovat tervetulleita tutustumaan rakennukseen ja ihailemaan sen taidetta (Sairaalantie 3, Pori).

S-rakennus otetaan käyttöön syys-lokakuussa

Porin Tiilimäen sairaalakampukselle nousseeseen uudisrakennukseen sijoitetaan kaikki Satakunnan hyvinvointialueen psykiatrisen erikoissairaanhoidon toiminnot lukuun ottamatta Kankaanpään, Rauman ja Harjavallan poliklinikoita.