Siirry sisältöön

Sosiaalityö on ihmisoikeustyötä!

Uutinen
Satakunnan hyvinvointialueen aikuisten sosiaalityön ja sosiaaliohjauksen päällikkö Anna Isoviita toimii Euroopan laajuisen työryhmän Suomen edustajana. Ryhmän tehtävänä on edistää sosiaalipalveluiden toimivuutta maan rajoista riippumatta.

Tänä vuonna maaliskuun 19. päivä juhlitaan kansainvälistä sosiaalityön päivää. Tänään nostetaan esille ammatin ihmisoikeuksia edistävä merkitys: Sosiaalipalvelut vähentää syrjäytymistä, lisää hyvinvointia sekä osallisuutta ja tätä kautta luo yhteiskuntarauhaa.

Sosiaalipalveluiden kirjo on valtavan laaja, siihen kuuluu koko ihmisen elämä. Jokainen meistä voi tarvita sosiaalipalveluja jossain vaiheessa elämäänsä. Äiti voi olla huolissaan aikuisen poikansa arjessa selviytymisestä tai vammainen henkilö voi tarvita palveluja, jotta hän voi esteettömästi osallistua vaikkapa yhteiskunnalliseen toimintaan. Samoin vanhemmuus, ikääntyminen, päihteet, sairaudet ja kaikki arkielämän haasteet kuuluvat sosiaalityön kenttään.

Sosiaalipalveluiden taustalla on sekä vahva lainsäädäntö että ammattietiikka. Tavoitteena on löytää yhdessä asiakkaan kanssa ne tavoitteet, joita kohti asiakas haluaa lähteä kulkemaan. Sosiaalityö on muutostyötä. Muutos tähtää siihen, että ihminen voisi paremmin huolehtia itsestään ja lähimmäisistään.