Siirry sisältöön

Satakunnan pelastuslaitoksella on valmius kaikenlaiseen pelastustyöhön

Uutinen

Olipa sitten kissa puussa tai ihminen pudonnut jäihin, suuronnettomuus tai öljyä meressä – Satakunnan hyvinvointialueen pelastuslaitoksella on tarvittavat kulkuneuvot ja välineet. Yksi uusista investoinneista on Rauman olosuhteisiin suunniteltu ja rakennettu nostolava-auto, joka pienen tuenta-alueensa vuoksi on kätevä, ja tarpeellinen varsinkin Vanhan Rauman kapeilla kujilla.

– Nostolava-auto on erittäin onnistunut hankinta, pelastuslaitoksen tekninen päällikkö Markku Rintala kertoo tyytyväisenä. – Toinen tarpeelliseksi osoittautunut hankinta on ollut Meri-Porin asemalle hankittu ilmatyynyalus, jolla on viime talven aikana ollut useita tehtäviä paikkoihin, joihin muilla kulkuneuvoilla ole ollut pääsyä.  

Vuoden 2023 budjetista Satakunnan pelastuslaitokselle hankittiin myös kahden sammutusauton ja yhden säiliöauton alustarakenteet ja rungot. Autojen korien valmistus on puolestaan budjetoitu vuodelle 2024.

– Nyt nämä Raumalle ja Kanta-Poriin tulevat sammutusautot ovat valmistuneet, ja ne otetaan käyttöön huhtikuun aikana. Käytössä niiden pitäisi kestää seuraavat 25–30 vuotta. Vanhimmat käytössä olevat sammutusautot Satakunnan pelastuslaitoksella ovat tällä hetkellä 1990-luvun alkupuolelta.

Kilpailutuksessa hinta on vain yksi osatekijä, vaikka kalustohinnat ovatkin Markku Rintalan mukaan nousseet viime vuosina ennakoitua enemmän. Hintaa esimerkiksi juuri valmistuneille uusille sammutusautoille kalustoineen tulee Rintalan mukaan lopulta noin 430 000 euroa per auto. Tänä vuonna investointikohteina on lisäksi kahden väestöhälyttimen uusinta, paloasemien kulunvalvontajärjestelmien päivitys, kahden sammutusauton alustarakenteiden hankinta, polttoainejärjestelmän kehittäminen ja yhden jakeluaseman purkutyö, turvallisuuskoulutukseen hankittavia koulutuslaitteita ja kalustoa sekä pienemmän pelastuskaluston uusimista

– Budjettimme on luonnollisesti pienentynyt, sillä Satakunnan hyvinvointialueen muutosohjelma koskee myös meitä, Rintala huomauttaa. – Muun muassa palotarkastuskäytössä olevien ajoneuvojemme uusiminen ei tänä vuonna sisälly hankintoihin.