Siirry sisältöön

Satakunnan hyvinvointialue pyrkii eroon ostopalvelulääkäreistä mahdollistamalla joustavan työskentelyn digitaalisessa palvelussa 

Uutinen

Uuden lääkäreille tarkoitetun digitaalisen työskentelymallin tavoitteena on vähentää kalliita vuokralääkäreitä ja lopulta lopettaa lääkäripalvelujen ostaminen kokonaan sillä taloudelliset reunaehdot SOTEn henkilöstöpulan ratkaisemisessa ovat tulossa vastaan nopeasti. 

Satakunnan hyvinvointialueella aletaan tuottaa perustason palveluita uudella digitaalisella työskentelymallilla. Malli mahdollistaa joustavat ja räätälöidyt tehtävänkuvat lääkäreille. Digitaalisessa palvelussa lääkärit tekevät työnsä täysin etänä. Työskentelymalli mahdollistaa siksi myös lääkärityön joustavan resursoinnin sinne, mihin lääkärin työtä eniten kaivataan. 

− Mahdollistamalla lääkäreille joustavat työnteon ratkaisut voimme kilpailla kokeneista lääkäreistä tasapäisesti yksityissektorin kanssa, sanoo ylilääkäri Juha Jaatinen. Lisäksi työskentelymallin digitaalisuus laajentaa lääkäreiden rekrytointialueen koko Suomen laajuiseksi, kun lääkärin sijainnilla ei ole väliä. Näin myös EU-alueella toimivia ulkosuomalaisia lääkäreitä on mahdollista rekrytoida. 

− Digitaalisen työskentelymallimme lääkäreille on tarjolla työn tueksi tiimi, joka hoitaa käytännön asiat: lääkäri voi olla tiimiin yhteydessä kaikissa käytännön asioissa, hänelle räätälöidään perehdytys ja tarjotaan nopeaa apua esimerkiksi tietoteknisissä asioissa. Tiimi tekee lääkärin työstä mahdollisimman sujuvaa, niin että lääkäri saa keskittyä lääkärin työhön, Jaatinen jatkaa. 

− Digitaalinen työskentelymalli lääkäreille on syntynyt tarpeesta yrittää tehdä asioille jotain. Kaikki julkisen puolen toimijat tunnistavat ongelman, jonka vuokralääkäriyritysten käyttö henkilöstöpulan ratkaisemisessa meille muodostaa. Ongelman tunnistaminen ei kuitenkaan yksin riitä, vaan asioita pitää myös lähteä ratkomaan. Satakunnan oma digitaalinen työskentelymalli lääkäreille on osa tätä ratkaisua, Jaatinen taustoittaa. 

− Lisäksi lääkäreille tarjoamamme palkka on hyvinkin kilpailukykyinen ja pystymme tarjoamaan vuokralääkäriyrityksiä paremmat työehdot. Yksityissektorilla yleisesti lääkärit ovat työehtosopimuksettomassa tilassa, jolloin tietyt työehtosopimuksissa neuvotellut edut rajautuvat lääkäreiltä kokonaan pois. Luulen, että moni lääkäri ei edes tiedä, että julkisen lomaedut ja sairausloma-ajalta maksettu korvaus ovat huomattavasti paremmat.