Siirry sisältöön

Sata uratarinaa: Laitoshuoltaja tekee Satakunnan siisteintä työtä

Uutinen

Satakunnan hyvinvointialueen puhtauspalvelut tarjoaa monenlaisia tehtävänkuvia, työympäristöjä ja työsuhteita. Inka Selesmaa toimii laitoshuoltajana Raumalla ja Toni Jaurimo Satasairaalan kirurgian osastolla. Molempien pesti on kestänyt alle vuoden, joten he ovat vielä noviiseja alalla, mutta työ on jo yllättänyt kummankin positiivisesti.

Inka Selesmaa toimii laitoshuoltajana Raumalla ja Toni Jaurimo Satasairaalan kirurgian osastolla.

Toni on opiskellut aiemmin automaatioasentajaksi ja graafiseksi suunnittelijaksi, ja työskennellyt muun muassa muuttohommissa. Nyt hän toimii ensimmäistä kertaa laitoshuoltajana.

– Olen tehnyt monenlaista fyysistä työtä esimerkiksi rakennustyömaalla, jossa toimitaan usein sään armoilla. Työn fyysisyys ei siis minua hätkäytä. Raksatyöhön nähden tämä on siistiä sisätyötä, Toni naurahtaa.

Alalle Tonin houkutteli oma äiti, joka hänkin työskentelee Satasairaalassa laitoshuoltajana. Tonille työ on ollut mieluinen, ja sen innoittamana hän aikoo hakeutua opiskelemaan laitoshuoltajaksi oppisopimuksella.

– Olen viihtynyt hyvin. Äidin kautta minulla oli aika realistinen kuva alasta, joten suuria yllätyksiä ei ole ilmennyt.

Inkallakaan ei ollut juuri ennakkoluuloja tai -oletuksia laitoshuoltajan työtä kohtaan, mutta siitä huolimatta hän yllättyi positiivisesti.

– En ajatellut, että työ olisi näin monipuolista. Se oli myös paljon kivempaa kuin olin odottanut. Työssä pääsen sopivasti oman mukavuusalueeni ulkopuolelle.

– Laitoshuoltajan työ ei suinkaan ole samanlaista päivästä ja viikosta toiseen, vaan meillä panostetaan vaihtelevaan työnkuvaan. Vuorot vaihtelevat 1–4 viikon välein ja jokainen viikko on vähän erilainen, Inka korostaa.

Inkan siivousalue Raumalla kattaa niin lääkärien vastaanottohuoneita, taukotiloja kuin perhekeskuksen ja päihdeklinikan tiloja. Tonin aluetta on sairaalan osasto. Inka tekee töitä kahdessa vuorossa, Toni kolmessa.

Raumalla aamut alkavat kuudelta ja päättyvät puoli kahdelta, iltavuoroon tullaan yhdentoista paikkeilla ja kotiin pääsee puoli seitsemältä. Sairaalan osastoilla laitoshuoltajia tarvitaan viikon jokaisena päivänä. Työtä tehdään kolmessa vuorossa: aamu-, väli- ja iltavuorossa.

– Omiin työvuoroihin pystyy vaikuttamaan jonkin verran ja lisäksi on mahdollista vaihtaa vuoroja työkaverin kanssa päittäin, Toni kertoo.

Vaihtelevuutta työnkuvaan tarjoaa myös mahdollisuus työnkiertoon eri osastoilla ja toimipisteissä. Toni on esimerkiksi menossa lähiaikoina tuuraamaan sairaala-apteekkiin.

– Siellä mielenkiintoinen uusi kohde ovat puhdastilat, joissa valmistetaan lääkkeitä. Tilojen siivoamisessa oppii taas ihan uusia käytäntöjä, Toni iloitsee.

Laaja työyhteisö

Laitoshuoltajan työyhteisö ei koostu vain toisista laitoshuoltajista, vaan tiivistä yhteistyöstä tehdään myös muiden ammattilaisten ja asiakkaiden kanssa. Osastolla Tonin tehtävään kuuluu siivousvuorojen lisäksi myös keittiövuoroja ja ruuan jakamista yhdessä hoitajien kanssa.

– Näin meillä on kosketuspinta myös asiakastyöhön. Tämä puoli työstä tuo tehtävänkuvaan myös mielenkiintoista vaihtelua, Toni sanoo.

– Lääkärit ja hoitajat ovat tosi mukavia. Meillä on hyvä ilmapiiri ja tervehdimme aina toisiamme, Inka lisää.

Inkan tiimi koostuu neljästä laitoshuoltajasta. Aamuvuorossa on kolme työntekijää ja iltavuorossa yksi. Tiimin tuki on saatavilla, vaikka toisinaan työtä tehdään myös yksikseen.

– Vuoro alkaa pienellä rupattelulla ja kärryjen valmiiksi laittamisella. Työtä tehdään vaihdelleen pareittain tai yksin. Porukkamme on hyvä. Kahvitauolla kokoonnumme omaan taukohuoneeseen, jossa nautimme myös lounaseväät, ellemme sitten lähde syömään ruokalaan, Inka kertoo.

Työssä kehittymiseen kannustetaan

Puhtauspalveluissa työssä kehittymiseen ja kouluttautumiseen panostetaan.

– Tarjolla on esimerkiksi tekstiili- ja pintapuhdistuskoulutusta, ja kursseille voi osallistua oman kiinnostuksensa mukaan, Inka ja Toni kertovat.

Myös oppisopimuskoulutukseen suhtaudutaan kannustavasti.

Laitoshuoltajan työhön oli Inkan ja Tonin mukaan helppo hypätä myös ilman alan koulutusta ja aiempaa kokemusta. Perehdytys hoidettiin kattavasti ja alkuun kollega oli työparina. Hyvän perehdytyksen avulla hommat oppi nopeasti.

– Olin ensimmäisen viikon niin sanotusti ylimääräisenä tiimiläisenä, jolloin minulle näytettiin juurta jaksain eri työvaiheet ja pääsin aloittamaan rauhassa ilman aikapainetta. Hommiin pääsi nopeasti sisälle ilman aiempaa kokemustakin, Toni kertoo.

– Meillä kannustetaan ja autetaan toisia. Aina saa apua, Inka lisää.

Sekä Inka että Toni kokevat, että laitoshuoltajan työtä leimaa merkityksellisyys.

– Ihmiset ymmärtävät, että teemme tärkeää työtä. Meillä osataan myös kiittää ja osoittaa arvostusta.

Inkalla laitoshuoltajan työt jatkuvat näillä näkymin kevääseen saakka. Sen jälkeen suunnitelmat ovat vielä avoimet. Toni puolestaan odottaa oppisopimuskoulutuksen alkamista innolla ja kannustaa muitakin alalle.

– Voin suositella laitoshuoltajan tehtävää kaikille, jotka vain tykkäävät tehdä työtä. Ala on aika naisvaltainen, joten kannustan muitakin miehiä lähtemään ennakkoluulottomasti kokeilemaan, Toni summaa.

Tällä hetkellä puhtauspalvelut hakee laitoshuoltajan sijaisia Porin alueelle(siirryt toiseen palveluun) sekä laitoshuoltajia Euraan, Säkylään, Huittisiin ja Kiukaisiin(siirryt toiseen palveluun).