Siirry sisältöön

Sata-alueen terveysasemien lääkäri- ja hoitajavastaanottojen potilastietoihin on kohdistunut tietosuojaloukkaus 

Uutinen

JULKINEN TIEDONANTO, TIEDOTE REKISTERÖIDYILLE

Satakunnan hyvinvointialue selvitti tietosuojaloukkausta aikuisten toimialueen terveyspalveluiden Savoa Partners Oy:n konsulttitoimintaan liittyen. Hyvinvointialue on helmikuussa 2024 keskeyttänyt kaiken yhteistyön kyseisen konsulttiyrityksen kanssa. Mediatiedote julkaistiin monikanavaisesti 7.3.2024, muun muassa Sata-alueen verkkosivuilla sata.fi.

Selvitysten perusteella potilastietoja on konsultoinnissa katsottu ilman, että konsulteilla oli hoitosuhdetta potilaaseen. Tietosuojaloukkaukset ovat kohdistuneet osaan Pohjois-Porin, Itä-Porin, Kankaanpään, Huittisten, Kokemäen, Harjavallan, Nakkilan, Säkylän ja Euran terveysasemien lääkäri- ja hoitajavastaanotoilla asioineista asiakkaista. Konsultoinnin tarkoitus on ollut toiminnan kehittäminen.

Kaikki potilastietoja nähneet konsultit ovat terveydenhuollon ammattihenkilöitä, jotka ovat konsultoineet hyvinvointialueen terveydenhuollon ammattihenkilöitä. Kaikkia konsultteja sitoo vaitiolovelvollisuus sekä salassapitovelvollisuus. Tietoja ei ole katsottu vahingoittamistarkoituksessa, vaan toiminnan kehittämisen näkökulmasta. Kaikista tilanteista ei ole jäänyt merkintää tietojärjestelmiin tai lokitietoihin.

Poliisi selvittää asiaa. Hyvinvointialue tukee viranomaisia asian selvityksessä kaikin tavoin. Lisäksi hyvinvointialue on tehnyt asiasta tietosuoja-asetuksen mukaisen ilmoituksen tietosuojavaltuutetulle 22.2.2024.

Hyvinvointialueen asiakkaiden yksityisyys ja henkilötietojen suojaaminen ovat toiminnan ehdoton lähtökohta. On vakava ja huolestuttava asia, että tällainen henkilö- tai potilastietoihin kohdistunut tietosuojaloukkaus on voinut tapahtua. Hyvinvointialue on pahoillaan tapahtuneesta. 

Hyvinvointialueella ei hyväksytä minkäänlaisia tietosuojaan liittyviä loukkauksia tai rikkomuksia, ja näihin puututaan aina.

Asia ei edellytä asiakkailta tai potilailta toimenpiteitä.

Lisätietoja: tietosuoja@sata.fi