Siirry sisältöön

Puutiaisaivotulehduksen tapausmäärät Suomessa laskivat hieman edellisvuodesta – Rauman saaristossa luonnossa liikkuville suositellaan rokotetta 

Uutinen

THL tiedotti tänään Suomen TBE-tilanteesta ja uusista rokotussuosituksista.

Linkki THL:n uutiseen.(siirryt toiseen palveluun)

Satakunnassa puutiaisaivotulehdus on ollut aiemmin harvinainen ja tapaukset ovat yleensä olleet peräisin Ahvenanmaalta tai Turun saaristosta. Joitakin yksittäisiä tapauksia on aiempina vuosina todettu Rauman seudulla tai Pyhämaalla.

Viime vuonna todettiin poikkeuksellisesti viisi TBE- tapausta ja näistä kolmen todettiin saaneen alkuunsa Rauman saarilta. Merirauman/Kappeliluhdan alueen ilmaantuvuudeksi on laskettu 11,7 tapausta / 100 000 asukasta.

Satakunnassa ei ole kuntia, jotka kuuluisivat yleisen rokotusohjelman piiriin, mutta THL on tänään antanut rokotussuosituksen Rauman saariston alueella kaikille luonnossa liikkuville mökkiläisille ja asukkaille.

Rokotus on omakustanteinen. Rokote on sitä tarpeellisempi, mitä enemmän oleilee ja liikkuu luonnossa riskialueilla. Rokotussarjaan kuuluu kolme rokotetta. Se on syytä aloittaa viimeistään kevään alussa, jotta ehtii saamaan kaksi rokoteannosta ennen kesää. Kolmas rokoteannos annetaan seuraavana vuonna.

TBE-riskiä voi arvioida THL:n tänään päivittämästä karttasovelluksesta. Rokote on suositeltava esimerkiksi Ahvenanmaalla tai Turun saaristossa luonnossa liikkuville mökkiläisille tai veneilijöille.

THL: Infektiotautien seuranta ja riskinarviointi(siirryt toiseen palveluun)

Suojaudu punkin puremalta, mutta älä pelkää liikkua luonnossa

TBE-rokote suojaa vain viruksen aiheuttamalta puutiaisaivotulehdukselta. Rokote ei suojaa muilta puutiaisten eli punkkien välittämiltä taudeilta, kuten borrelioosilta, eikä se estä punkkeja tarttumasta ihoon. Kaikkia punkin levittämiä tauteja voi torjua suojautumalla punkin puremilta. Luonnossa liikkumista ei kuitenkaan pidä rajoittaa punkkitautien pelossa.