Siirry sisältöön

Pneumokokki voi aiheuttaa vakavan infektion – Riskiä voi vähentää pneumokokkirokotuksella

Uutinen

Pneumokokki on bakteeri, joka aiheuttaa tavallisia ylähengitysteiden infektioita, kuten poskiontelo- ja välikorvatulehduksia. Joskus se voi aiheuttaa myös vakavan sairaalahoitoa vaativan taudin, kuten keuhkokuumeen, aivokalvontulehduksen tai verenmyrkytyksen. 

Pneumokokkitauteja voidaan ehkäistä rokottamalla ja seuraavat riskiryhmien potilaat ovat oikeutettuja maksuttomaan pneumokokkikonjugaattirokotteeseen (Prevenar tai Appexnar).  Rokote annetaan vain kerran.

Kenelle maksuton pneumokokkirokote osana kansallista rokotusohjelmaa?

Pneumokokkikonjugaattirokotteita (Prevenar tai Apexxnar) tarjotaan

 • kantasolusiirteen saaneille (kantasolusiirteen saaneiden rokottaminen)
 • alle 75-vuotiaille vaikeaa munuaissairautta sairastaville (GFR ≤ 30, nefroottinen oireyhtymä)
 • alle 75-vuotiaille voimakkaasti immuunipuutteisille
 • 65–84-vuotiaille astmaa tai keuhkoahtaumatautia sairastaville
 • Nämä rokotukset annetaan vain kerran

Lasten pneumokokkirokotukset neuvolassa

Pienet lapset ovat erityisen alttiita pneumokokkitaudeille. Siksi kaikille alle 5-vuotiaille lapsille tarjotaan 10-valenttista konjugaattirokotetta (Synflorix) osana kansallista rokotusohjelmaa neuvolassa.

Perustautinsa vuoksi erityisryhmiin kuuluville alle 5-vuotiaille lapsille käytetään konjugaattirokotteen lisäksi polysakkaridirokotetta (Pneumovax). Rokotukset toteutetaan neuvolassa.

Tarkempaa tietoa siitä, ketkä saavat pneumokokkirokotteen osana kansallista rokotusohjelmaa, mitä rokotteita millekin kohderyhmälle annetaan ja millä aikataululla löytyy THL:n internetsivuilta. Riskiryhmien pneumokokkirokotukset – THL(siirryt toiseen palveluun)(siirryt toiseen palveluun)

Miten saan maksuttoman pneumokokkirokotteen?

Jos olet oikeutettu maksuttomaan pneumokokkirokotteeseen (Prevenar tai Apexxnar), voit ottaa yhteyttä omaan terveysasemaasi puhelimitse. Yhteydenotto ensisijaisesti nimettyyn vastuuhoitajaan tai keskitettyyn ajanvarausnumeroon. Oman terveysaseman puhelinnumeron löydät terveysaseman sivuilta. Terveyspalvelut

Rokotusta voidaan tarjota sinulle myös sairaalassa poliklinikkakäynnin yhtyessä. Voit myös itse tiedustella asiasta.

Lisäksi Satakunnnan hyvinvointialueen kustantamana maksuttoman pneumokokkirokotteen (Apexxnar) saavat seuraavat potilaat:

 • ennen biologisten hoitojen aloitusta (etenkin rituksimabi)
 • pernanpoistopotilaat
 • potilaat, joilla on likvorfisteli tai koklea-implantti
 • HIV-potilaat
 • 1 annos, tehosteannosta ei tarvita
 • Nämä rokotukset annetaan erikoisairaanhoidossa osana hyvää hoitoa. Huom! Jos potilas on saanut aiemmin Prevenar-, Vaxneuvance- tai Apexxnar-rokotteen, uutta rokotetta ei tarvita.