Siirry sisältöön

Pneumokokkirokotukset

Kansallisessa rokotusohjelmassa pneumokokkirokotteet ovat saajalleen maksuttomia. Rokotteet vähentävät vakavaa pneumokokkitautia noin 75 %. Vakavia pneumokokkitauteja ovat esimerkiksi keuhkokuume, aivokalvontulehdus ja verenmyrkytys.

Kenelle maksuton pneumokokkirokote osana rokotusohjelmaa?

Pneumokokkikonjugaattirokotteita (Prevenar 13) tarjotaan

  • kantasolusiirteen saaneille (kantasolusiirteen saaneiden rokottaminen)
  • alle 75-vuotiaille vaikeaa munuaissairautta sairastaville (GFR ≤ 30, nefroottinen oireyhtymä)
  • alle 75-vuotiaille voimakkaasti immuunipuutteisille
  • 65–84-vuotiaille astmaa tai keuhkoahtaumatautia sairastaville
  • Nämä rokotukset annetaan vain kerran

Lasten pneumakokkirokotukset neuvolassa

Pienet lapset ovat erityisen alttiita pneumokokkitaudeille. Siksi kaikille alle 5-vuotiaille lapsille tarjotaan 10-valenttista konjugaattirokotetta (Synflorix) osana kansallista rokotusohjelmaa neuvolassa.

Perustautinsa vuoksi erityisryhmiin kuuluville alle 5-vuotiaille lapsille käytetään konjugaattirokotteen lisäksi polysakkaridirokotetta (Pneumovax). Rokotukset toteutetaan neuvolassa.

Tarkempaa tietoa siitä, ketkä saavat pneumokokkirokotteen osana kansallista rokotusohjelmaa, mitä rokotteita millekin kohderyhmälle annetaan ja millä aikataululla löytyy THL:n internetsivuilta.

Miten saan maksuttoman pneumokokkirokotteen?

Jos olet oikeutettu maksuttomaan pneumokokkirokotteeseen (Prevenar), voit ottaa yhteyttä omaan terveysasemaasi puhelimitse. Yhteydenotto joko keskitettyyn ajanvarausnumeroon tai suoraan nimetylle vastuuhoitajalle. Oman terveysaseman puhelinnumeron löydät terveysaseman sivuilta.

Rokotus voidaan antaa yhtä aikaa influenssa- ja koronarokotteiden kanssa, mutta logistisesti tämä on usein hankalaa ja joukkorokotuksissa annetaan vain influenssa- ja koronarokotteita. Mikäli kaikki kolme rokotetta annetaan yhdellä kerralla sivuvaikutukset (esim. kuumereaktio) ovat tavallisempia.

Kansallisen rokotusohjelman maksuttomia Prevenar- rokotuksia on käytettävissä rajallisesti syksyllä 2023 ja niitä voidaan antaa niin kauan, kuin niitä riittää. Säilyvyysaika on rajallinen, joten käytettävissä olevat rokotteet tulisi käyttää tehokkaasti. Rokotukset jatkuvat, kun rokotteita saadaan lisää.

Rokotusohjelman ulkopuoliset pneumokokkirokotukset

THL suosittelee pneumokokkirokotuksia myös alla mainituille ryhmille. Nämä rokotukset eivät kuitenkaan kuulu kansalliseen rokotusohjelmaan eivätkä ole saajalleen maksuttomia. Rokotukset maksaa joko hoitava taho tai rokotettava itse.

THL suosittelee pneumokokkirokotusta 5 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille henkilöille, joilla on sairautensa tai lääkityksensä vuoksi erityisen suuri riski saada vakava pneumokokki-infektio tai siihen liittyvä komplikaatio.

Lääkärin harkinnan mukaan rokote voidaan antaa myös