Siirry sisältöön

Koronarokotus

Koronarokotukset toteutetaan THL:n ohjeistuksen mukaisesti.

Milloin tehosterokotukset alkavat Satakunnassa?

Influenssa- ja koronarokotukset alkavat Satakunnan hyvinvointialueella viikolla 44.

Miksi rokotetaan?

Uuden tehosteannoksen tavoitteena on vähentää vakavia sairastumisia, sairaalahoidon tarvetta ja koronaan liittyviä kuolemia riskiryhmissä. Ei ole odotettavissa, että uudet varianttirokotteet antaisivat merkittävää suojaa lievää koronatautia ja tartuntoja vastaan. Siksi tervettä väestöä ei rokoteta, paitsi jos he kuuluvat riskiryhmään.  Terveen väestön suoja vakavaa koronatautia vastaan on edelleen hyvä aiempien rokotusten ja sairastettujen koronainfektioiden ansiosta.

Kenelle koronarokotetehoste annetaan syksyllä 2023?

  • Raskaana oleville 
  • 65 vuotta täyttäneille 
  • 18 vuotta täyttäneille lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville
  • 12 vuotta täyttäneille voimakkaasti immuunipuutteisille

Sairastetun koronavirustaudin jälkeen koronarokotteen voi halutessaan ottaa THL:n ohjeiden mukaan, kun sairastetusta taudista on kulunut vähintään 3 kuukautta. Mikäli olet voimakkaasti immuunipuutteinen, niin tällöin tulee odottaa vähintään 2 kuukautta sairastetun taudin jälkeen ennen kuin voi saada koronarokotteen.

Huomaathan, että influenssarokotusten kohderyhmä on koronarokotuksia laajempi.

Mitä rokotetta käytetään?

Rokotteena käytetään uutta Pfizerin Comirnaty XBB.1.5 valmistetta.

Missä rokotukset toteutetaan?

Koronarokotuksia annetaan yhdessä influenssarokotuksen kanssa terveysasemilla ja rokotuspisteissä ajanavarauksen perusteella.

Lapsille ja nuorille riskiryhmään kuuluville rokote annetaan neuvoloissa ja koulu- tai opiskeluterveydenhuollon toimipisteissä. Koulu- ja opiskelijaterveydenhuollossa ilmoitetaan riskiryhmään kuuluville opiskelijoille erikseen rokotuspäivistä.

Äitiysneuvola rokottaa odottavat äidit. Ota yhteyttä neuvolan terveydenhoitajaan.  

Ikääntyneiden ja erityisryhmien asumispalveluiden asiakkaiden rokottaminen tapahtuu asumispalveluyksiköissä ilman ajanvarausta.

Miten varaan ajan?

Rokotusten ajanvaraus tapahtuu ensisijaisesti sähköisesti. Jos olet oikeutettu koronarokotteeseen, saat samalla kertaa sekä influenssa- että koronarokotteen. Valitse silloin 10 minuutin aika, jossa lukee influenssa- ja koronarokote.

Jos ajan varaaminen sähköisesti ei ole mahdollista, varaa aika oman alueen kautta puhelimitse.

Katso kuntakohtaiset ajanvarausohjeet alla olevan linkin kautta.