Siirry sisältöön

Influenssarokotukset syksyllä 2023

Rokotus on paras tapa suojautua influenssalta ja sen jälkitaudeilta. Riskiryhmissä rokotus myös suojaa perustaudin pahenemiselta ja sydän- ja aivotapahtumilta.  

Milloin rokotukset alkavat?

Influenssa- ja koronarokotukset alkavat Satakunnan hyvinvointialueella viikolla 44.

Niille riskiryhmäläisille, jotka ovat oikeutettuja koronarokotuksiin rokotteet annetaan samalla rokotuskerralla. Jos otat koronarokotteen, varaa aika koronarokotukseen. Sinun ei tarvitse varata aikaa erikseen influenssarokotukseen.

Missä rokotuksia annetaan?

Lapsille ja nuorille rokote annetaan neuvoloissa ja koulu- tai opiskeluterveydenhuollon toimipisteissä.  Ota silloin yhteyttä neuvolaan. Koulu- ja opiskelijaterveydenhuollossa ilmoitetaan riskiryhmään kuuluville opiskelijoille erikseen rokotuspäivistä.

Äitiysneuvola rokottaa odottavat äidit. Ota yhteyttä neuvolan terveydenhoitajaan. Odottaville äideille tarjotaan samalla koronarokotetta.

Aikuisille rokote voidaan antaa omalla sote-asemalla tai työterveydenhuollossa. Hyvinvointialueen sote-työntekijöiden rokotusjärjestelyistä ilmoitetaan erikseen ja ne toteutetaan marras-joulukuussa.

Ikääntyneiden ja erityisryhmien asumispalveluiden asiakkaiden rokottaminen tapahtuu asumispalveluyksiköissä ilman ajanvarausta.

Marras-joulukuussa järjestetään myös ajanvarauksettomia joukkorokotuksia, joista tiedotetaan erikseen.

Maksuttomaan influenssarokotteeseen oikeutettuja ovat THL:n ohjeistuksen mukaisesti

  • Raskaana olevat
  • Kaikki 65 vuotta täyttäneet
  • Alle 7-vuotiaat lapset
  • Sairauden tai hoidon vuoksi riskiryhmiin kuuluvat (influenssarokote – THL)
  • Varusmiespalveluksensa aloittavat miehet ja vapaaehtoisen asepalveluksen aloittavat naiset
  • Sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon henkilöstö, joka osallistuu potilaiden ja asiakkaiden välittömään hoitoon tai huoltoon
  • Vakavalle influenssalle erityisen alttiiden henkilöiden lähipiiri

Lisäksi THL on ohjeistanut, että maksutonta kausi-influenssarokotetta voidaan tarjota kaikille niille henkilöille, jotka työnsä tai muun olosuhteen vuoksi ovat suuressa lintuinfluenssaviruksen tartutariskissä. Näitä ryhmiä ovat:

  • turkistarhoilla työskentelevät 
  • lintuinfluenssaan sairastuneita turkiseläimen raatojen hävittämiseen osallistuvat
  • siipikarjan parissa työskentelevät
  • virkaeläinlääkärit sekä
  • laboratoriotyöntekijät, jotka työskentelevät lintuinfluenssan näytteenoton parissa.

Jos en kuulu rokotusohjelman piiriin, miten menettelen

Riskiryhmiin kuulumattomien henkilöiden on mahdollista saada influenssarokote omakustanteisesti. Rokotereseptin saa soittamalla omalle terveysasemalleen.  Rokote voidaan pistää terveysasemalla, neuvolassa tai työterveyshuollossa.

Miten varaan ajan rokotukseen?

Rokotusten ajanvaraus tapahtuu ensisijaisesti sähköisesti. Varauksessa on mahdollisuus valita 5 minuutin aika influenssarokotteelle. Jos olet oikeutettu myös koronarokotteeseen, saat samalla kertaa sekä influenssa- että koronarokotteen. Valitse silloin 10 minuutin aika, jossa lukee influenssa- ja koronarokote.

Jos ajan varaaminen sähköisesti ei ole mahdollista, varaa aika oman alueen kautta puhelimitse.

Katso kuntakohtaiset ajanvarausohjeet alla olevan linkin kautta.