Siirry sisältöön
Palvelu
Selkotunnus.

Syövän hoito

Jokaiselle potilaalle tehdään suunnitelma, miten juuri häntä hoidetaan. Suunnitelmaan vaikuttavat syöpä ja sen levinneisyys. Sen lisäksi hoitoon vaikuttavat myös potilaan kunto, ikä ja muut mahdolliset sairaudet. Siksi samaa syöpää sairastavien hoitosuunnitelmissa voi olla eroja.

Syöpää hoidetaan yleensä leikkauksilla, sädehoidolla ja erilaisilla lääkkeillä. Harvinaisempia hoitoja ovat

  • laserhoidot
  • jäädytyshoidot
  • isotooppihoidot. Isotooppihoidossa radioaktiivista ainetta annetaan suonensisäisesti. Radioaktiivinen aine tuhoaa syöpäsoluja.

Erilaisia hoitoja voidaan myös yhdistellä keskenään.

Tärkeä osa syövän hoitoa on myös riittävä kivunhoito. Kerro rohkeasti lääkärille tai sairaanhoitajalle, jos sinulla on kipuja. On hyvä aloittaa kipujen hoitaminen silloin, kun kipu on lievää. Älä jää odottamaan kivun pahenemista. Käytä kipulääkitystä lääkärin ohjeen mukaan ja mieluummin säännöllisesti. Voit lukea lisää kivun hoidosta Syöpäpotilaan kipu -oppaasta.(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)(Kuuntele)(siirryt toiseen palveluun)

Nykyään monet syöpäsairaudet voidaan parantaa, mutta aina se ei ole mahdollista. Jos syöpä on levinnyt, sen etenemistä voidaan kuitenkin pyrkiä hidastamaan. Siihen on erilaisia hoitokeinoja.

Kun sairaus etenee, hoitojen teho heikkenee ja silloin aloitetaan palliatiivinen hoito. Palliatiivinen hoito on parantumattomasti sairaan hyvää hoitoa, jonka tarkoituksena ei ole pidentää elinaikaa. Sen tarkoitus on lievittää oireita ja parantaa potilaan ja hänen läheistensä elämänlaatua. Palliatiivisen yksikön kotisivut.(avautuu uuteen ikkunaan)

Saattohoito on osa palliatiivista hoitoa ja sitä annetaan yleensä potilaan viimeisillä elinviikoilla. Saattohoidossa hoidetaan ja tuetaan kuolevaa sekä hänen läheisiään. Heillä on mahdollisuus valmistautua lähestyvään kuolemaan.