Siirry sisältöön
Palvelu
Selkotunnus.

Keuhkosyöpä

Keuhkosyöpä on toiseksi tavallisin syöpä miehillä ja neljänneksi yleisin syöpä naisilla. Suomessa keuhkosyöpään sairastuu joka vuosi noin 2300 ihmistä.

Tupakointi on tavallisin keuhkosyövän aiheuttaja. Myös tupakoimaton ihminen voi sairastua keuhkosyöpään, mutta se on melko harvinaista. Työympäristössä ja elinympäristössä voi olla tekijöitä, jotka suurentavat keuhkosyövän riskiä. Esimerkiksi asbestille altistuminen suurentaa riskiä sairastua keuhkosyöpään.

Keuhkosyöpä todetaan usein keuhkojen röntgenkuvassa ja asia tarkennetaan tietokonekuvauksella. Syövän tyyppi varmistetaan ottamalla näytepaloja.

Hoitomuodon valintaan vaikuttaa syöpätyyppi ja syövän levinneisyys. Lisäksi potilaan yleiskunto, ikä ja mahdolliset muut sairaudet vaikuttavat. Siksi samaa syöpää sairastavien hoitosuunnitelmissa voi olla eroja.

Keuhkosyövän hoidon suunnittelevat keuhkolääkäri, sädehoitolääkäri ja keuhkokirurgi. Keuhkolääkäri antaa solunsalpaajahoitoa ja biologisia lääkkeitä. Solunsalpaajat ovat lääkkeitä, jotka tuhoavat syöpäsoluja. Ne voidaan ottaa suun kautta tai antaa suonensisäisesti.

Mesoteliooma

Mesoteliooma, eli keuhkopussin syöpä, on harvinainen. Yleisin mesoteliooman aiheuttaja on asbesti.