Siirry sisältöön
Palvelu
Selkotunnus.

Vauvan hoito

Ensimmäiset päivät vauvan kanssa

Osastolla vanhempia ohjataan vauvan hoitoon. Päivittäiseen vauvan hoitoon kuuluvat pesut, vaipan vaihdot ja navan hoito.

Ensimmäisinä päivinä vauva viettää paljon aikaa rinnalla. Äidinmaidosta vauva saa kaiken tarvitsemansa. Äiti saa imettää vauvaa ensimmäisen kerran mahdollisimman pian vauvan syntymän jälkeen. Vauva saattaa tarvita alussa apua oikean imutekniikan löytämiseen, ja äitiä ohjataan tarpeen mukaan imetyksessä.
 
Syntymä on suuri muutos vauvalle. Osastolla tarkkaillaan vauvan yleisvointia, lämpöä, kellastumista ja virkeyttä. Kaikista vauvoista otetaan verikoe, joka selvittää harvinaisia aineenvaihduntasairauksia. Lastenlääkäri on sairaalassa aina paikalla.

Jos vauva siirtyy vastasyntyneiden teho- ja tarkkailuosastolle tarkempaan seurantaan, vanhemmilla on mahdollisuus olla vauvan kanssa samassa huoneessa. Vanhempia kannustetaan osallistumaan aktiivisesti vauvan hoitoon.

Vauvan keltaisuus

Noin joka 3. vauva kellastuu ensimmäisinä vuorokausina syntymänsä jälkeen. Useimmiten keltaisuus on lievää ja häviää itsestään. Vauvojen keltaisuus johtuu bilirubiini-nimisestä aineesta, jota kertyy vauvan elimistöön. Sitä syntyy, kun veren punasolut hajoavat. Maksa käsittelee bilirubiinin ja se poistuu kakan mukana. Vastasyntyneen maksa on kuitenkin vielä kypsymätön ja se oppii käsittelemään bilirubiinia vähitellen. 

Vauvan riittävä ravitsemus auttaa bilirubiinin poistumista elimistöstä. Joskus vauvan keltaisuus vaatii sinivalohoitoa.

Vauvan verensokerin säätely

Joskus äidistä tai vauvasta johtuvista syistä joudutaan ensimmäisinä päivinä seuraamaan vauvan verensokeria.

Matala verensokeri eli hypoglykemia aiheuttaa monenlaisia oireita. Niitä ovat esimerkiksi väsymys, vapina tai yliärtyvyys. Vastasyntyneen hypoglykemian riskiä nostaa

  • äidin insuliinihoitoinen diabetes
  • äidin raskaudenaikainen diabetes
  • vauvan ennenaikaisuus
  • vauvan pienipainoisuus
  • vauvan iso syntymäpaino.

Riskiryhmiin kuuluvilta vauvoilta mitataan verensokeri säännöllisesti. Verensokeriseuranta alkaa 3 tunnin kuluttua syntymästä ja jatkuu vähintään 2 vuorokauden ikään asti.

Ensi-imetys synnytyssalissa ja tiheät imetykset osastolla ylläpitävät vauvan verensokeritasapainoa.

Vauvan kotiutus

Lastenlääkäri tekee tarkastuksen kaikille vauvoille 2-3 vuorokauden kuluttua syntymästä. Lääkäri huomioi vauvan yleisvointia eli muun muassa ärtyvyyttä, jäntevyyttä ja ihon kuntoa. Lääkäri kuuntelee sydämen ja keuhkot, tarkastaa silmien punaheijasteet, tarkastaa lonkat, tunnustelee vatsanalueen elimet, kokeilee pään aukileet ja arvioi vauvan heijasteet.

Kun äidin ja vauvan vointi sallii, perhe pääsee kotiin.

Katso video

Tutustu myös