Siirry sisältöön
Palvelu
Selkotunnus.

Synnytyksen vaiheet

Avautumisvaihe

Avautumisvaihe on synnytyksen 1. vaihe. Se alkaa säännöllisistä, kivuliaista supistuksista ja kestää siihen asti, kunnes kohdunsuu on täysin auki eli 10 cm.

Synnytys on kunnolla käynnissä, kun kipeä supistus kestää noin minuutin kerrallaan ja supistuksia tulee alle 5 minuutin välein.

Kipeitä supistuksia voi olla, vaikka synnytys ei ole kunnolla käynnissä. Tätä kutsutaan latenttivaiheeksi, ja se voi kestää useita päiviä. Latenttivaiheessa supistukset valmistavat kohdunsuuta synnytykseen, mutta eivät vielä varsinaisesti avaa sitä.

Avautumisvaiheen kesto on jokaisella synnyttäjällä erilainen. Ensimmäisen synnytyksen kesto on noin 12 – 24 tuntia ja uudelleen synnyttäessä usein hieman lyhyempi.

Ponnistusvaihe

Aktiivista ponnistusvaihetta edeltää siirtymävaihe. Siinä kohdunsuu on täysin auki, mutta vauva on vielä korkealla synnytyskanavassa. Tässä kohtaa synnyttäjä saa työntää omien tuntemustensa mukaan.

Ponnistusvaihe on synnytyksen 2. vaihe. Se alkaa, kun synnyttäjä aloittaa aktiivisen ponnistamisen ja päättyy lapsen syntymään.

Ponnistusvaiheen kesto on jokaisella synnyttäjällä erilainen.

Jokaisen synnyttäjän kohdalla arvioidaan tarvitaanko episiotomiaa eli välilihan leikkausta. Syitä episiotomian teolle on muun muassa

  • sikiön huonot sydänäänet
  • toimenpidesynnytys (esimerkiksi sikiön perätila tai imukuppi)
  • välilihan anatomia.

Synnyttäjä voi ponnistaa monissa eri asennoissa. Mahdollisia ponnistusasentoja ovat puoli-istuva asento, kylkiasento, poikkipöytä ja konttausasento.

Jälkeisvaihe

Jälkeisvaihe on synnytyksen 3. vaihe. Se alkaa lapsen syntymästä ja päättyy istukan ja kalvojen syntymiseen.

Synnytyksen jälkeen äiti saa oksitosiini-hormonia suoneen. Se ehkäisee verenvuotoja ja varmistaa istukan irtoamisen. Normaalisti istukka syntyy viimeistään tunnin kuluttua vauvan syntymästä.

Istukan syntymän jälkeen kätilö puuduttaa ja ompelee mahdolliset repeämät ja episiotomia.

Jos äidin ja vauvan vointi sallii, vauva pääsee heti syntymän jälkeen ihokontaktiin.

Äiti tai tukihenkilö saa katkaista napanuoran, jos hän haluaa.

Seuranta synnytyssalissa synnytyksen jälkeen

Synnytyssalissa seurataan kohdun supistumista ja jälkivuotoa synnytyksen jälkeen.

Vauvalle annetaan K-vitamiini pistoksena lihakseen. K-vitamiinin avulla vauva muodostaa hyytymistekijöitä, jotka ehkäisevät sisäisiä verenvuotoja.

Äidin ja vauvan vointia seurataan synnytyssalissa 2 – 4 tuntia. Aika vaihtelee tilanteen ja ensimmäisen imetyksen mukaan. Imetyksen jälkeen vauvalta mitataan paino, happisaturaatio ja tarvittaessa verensokeri.

Vanhemmat saavat onnittelukahvit. Äiti voi käydä pesulla, jos hänen vointinsa sen sallii. Vauva on sen ajan isän tai tukihenkilön iholla.

Äiti ja vauva siirtyvät vuodeosastolle jatkohoitoon. Vauvaa pyritään pitämään ihokontaktissa ainakin 6 tunnin ikään asti.

Synnytyksen hoitanut kätilö voi käydä katsomassa perhettä synnytysvuodeosastolla ja keskustelemassa synnytyksen kulusta perheen kanssa.

Katso video

Lue seuraavaksi