Siirry sisältöön
Palvelu
Selkotunnus.

Synnytyksen käynnistäminen

Joskus synnytys ei käynnisty itsestään tai synnytys pitää käynnistää äidin tai sikiön voinnin vuoksi. Käynnistämiseen voidaan päätyä esimerkiksi jos äidillä on lääkehoitoa vaativa raskausdiabetes tai laskettu aika on ylittynyt.

Jos lääkäri harkitsee synnytyksen käynnistämistä, hän kertoo tarkasti eri vaihtoehdoista. Synnytyksen käynnistymiseen saattaa kulua useita päiviä.

Synnytyksen käynnistystavat

Synnytyksen käynnistämiseen on olemassa useita tapoja, ja voit keskustella toiveistasi lääkärin kanssa. Asiaan vaikuttavat muun muassa kohdunsuun tilanne, raskausviikkojen määrä ja aikaisemmat synnytykset.

Kohdunsuun ollessa epäkypsä synnytyksen käynnistys aloitetaan usein synnytys- ja naistentautien osastolla misoprostolilla tai ballongilla.

Misoprostoli on suun kautta otettava lääkeaine. Sen tarkoitus on saada kohtu supistelemaan ja kohdunsuu aukeamaan. 

Kohdunsuulle voidaan myös asettaa ballonki eli nesteellä täytetty katetri. Sen tarkoituksena on avata kohdunsuuta mekaanisesti. Ballongin venyttävä vaikutus saa myös kohdun supistelemaan.

Kun kohdunsuu on kypsä, synnytys voidaan käynnistää synnytyssalissa. Käynnistystavat synnytyssalissa ovat diskisio eli lapsivesikalvojen puhkaisu ja suoneen annettava oksitosiini-lääke.

Mikään käynnistystapa ei varmuudella saa synnytystä käynnistymään.

Lue seuraavaksi