Sektio eli keisarileikkaus
Sektiossa vauva syntyy vatsanpeitteisiin ja kohtuun tehtävän viillon kautta. Viilto tehdään yleensä poikittain alavatsalle.
Sektio voi olla
- elektiivinen eli suunniteltu
- kiireellinen, jolloin sektioon päädytään suunnittelemattomasti esimerkiksi kesken alatiesynnytyksen
- hätäsektio, jolloin jolloin leikkaus tehdään välittömästi.
Elektiiviset (eli suunnitellut) ja kiireelliset sektiot tehdään lähes aina puudutuksesta. Hätäsektio tehdään aina nukutuksessa. Tukihenkilö pääsee mukaan elektiiviseen ja kiireelliseen sektioon sekä perheheräämöön.
Suunniteltu sektio tehdään lääketieteellisistä syistä. Päivä sovitaan äitiyspoliklinikalla yhdessä gynekologin ja perheen kanssa. Saat samalla käyttöösi Mobiiliapuri-sovelluksen. Sen kautta voit täyttää esitiedot ja saat kirjalliset ohjeet valmistautumiseen sekä sektion jälkeiseen aikaan.
Jos synnytys käynnistyy ennen sovittua leikkauspäivää lapsivedenmenolla tai supistuksilla, lähde sairaalaan synnytyssaliin.
Valmistautuminen elektiiviseen eli suunniteltuun sektioon
Aloita sektioon valmistautuminen jo kotona saamiesi ohjeiden mukaan. Muistathan käydä verikokeilla. Poista kynsilakat, lävistyskorut ja muut korut. Käy suihkussa ja pese myös hiukset. Saat äitiyspoliklinikalta tukisukat, jotka puet ennen kuin lähdet sairaalaan.
Ole syömättä ja juomatta 6 tuntia ennen sairaalaan tuloa. Jos sinulla on aamulääkkeitä, voit ottaa ne pienen vesitilkan kanssa.
Sektion valmistelut sairaalassa
Kun olet saapunut synnytyssaliin, kätilö ottaa sinut vastaan ja valmistelee sinut leikkausta varten.
- Saat päällesi avopaidan.
- Sinulle laitetaan suoneen laskimokanyyli nesteytystä ja antibioottia varten.
- Sinulle laitetaan virtsakatetri, joka pitää virtsarakon tyhjänä.
Leikkaussalissa
Sektiosali on synnytyssalin yhteydessä.
Anestesialääkäri laittaa sinulle spinaalipuudutuksen eli selkäpuudutuksen. Vointiasi seurataan koko leikkauksen ajan.
Jos vauva on hyväkuntoinen, hänet näytetään vanhemmilleen pian sen jälkeen kun hän on syntynyt. Tämän jälkeen vauva tarkastetaan synnytyssalin virvoittelutilassa. Tukihenkilö pääsee mukaan, jos vauvan vointi sen sallii. Sen jälkeen vauva pääsee äidin iholle ja rinnalle jo leikkaussalissa. Jos äidin vointi ei ole riittävän hyvä, vauva pääsee tukihenkilön iholle perheheräämöön.
Äidin ja vauvan vointia seurataan perheheräämössä noin 2 – 3 tuntia. Sen jälkeen siirrytään osastolle.
Osastolla sektion jälkeen
Osastohoidossa
- arvioidaan yleisvointia, kohdun supistumista ja jälkivuotoa
- seurataan leikkaushaavan paranemista
- seurataan rintojen kuntoa
- käydään läpi synnytyskokemusta, imetysohjeita ja kotihoito-ohjeita.
Hoitaja tarkkailee äidin ja vauvan vointia sekä lääkitsee äidin kipua. Mahdollisimman pian sektion jälkeen äiti pääsee liikkeelle.
Vauva on koko ajan äidin vierellä. Tukihenkilö osallistuu vauvan hoitoon ja hoitaja ohjaa häntä tarpeen mukaan. Tarvittaessa hoitaja voi myös auttaa imetyksessä ja vauvan hoidossa, mutta kannustamme vanhempia mahdollisimman pian omatoimisuuteen.
Sektiosta toipuminen kestää pidempään kuin alatiesynnytyksestä. Liikkuminen auttaa äidin toipumista, sillä se vilkastuttaa vilkastuttaa verenkiertoa ja ehkäisee laskimotukoksia. Suihkuttele haavaa päivittäin ja anna sille ilmakylpyjä, niin nopeutat haavan haavan paranemista. Saat särkylääkettä tarpeen mukaan haavakipuun. Muuten hoito on samanlaista kuin alateitse synnyttäneidenkin.
Kotiutuminen
Sektion jälkeen kotiutuminen tapahtuu noin 3-5 vuorokauden kuluttua. Kätilö tarkistaa sinut kotiinlähtöpäivänä.
Ota yhteyttä terveydenhoitajaasi, kun kotiudut. Terveydenhoitaja tulee kotikäynnille.
Yleensä haava suljetaan sulavilla ompeleilla. Jos haavasi on suljettu poistettavilla ompeleilla, saat erilliset ohjeet. Suihkuta haavaa vedellä, se auttaa paranemista. Sektion jälkeen on jälkivuotoa, joten muista hyvä hygienia. Vältä raskaiden taakkojen nostelua ja rajuja liikkeitä jälkitarkastukseen saakka. Kevyt liikunta ja päivittäinen ulkoilu auttavat toipumisessa.