Siirry sisältöön
Palvelu

Milloin sairaalaan?

Säännölliset supistukset

Supistukset ovat säännöllisiä, kun niitä tulee alle 10 minuutin välein, ja ne ovat kivuliaita. Synnytys on kunnolla käynnissä, kun kipeä supistus kestää noin minuutin kerrallaan ja supistuksia tulee alle 5 minuutin välein.

Kun supistaa, jatka normaaleja askareita mahdollisimman kauan. Kun supistuksiin pitää keskittyä, älä pidätä hengitystä. Yritä rentoutua supistusten välillä. 

Voit olla kotona niin kauan kuin koet pärjääväsi supistusten kanssa. Säännölliset supistuksetkin voivat vielä hiipua, jolloin ne ovat synnytystä ennakoivia supistuksia. Supistukset tihentyvät ja kipeytyvät hiljalleen, kun synnytys on käynnissä.

Voit lievittää supistuksia kotona suihkulla, hieronnalla, lämpöpakkauksella ja vaihtelemalla asentoa. Ota parasetamolia 1 g (eli 1000 mg) korkeintaan 3 kertaa vuorokaudessa.

Lapsivedenmeno

Jos lapsivesi menee, pakkaa tavarat rauhassa ja lähde sairaalaan. Jos et ole varma onko lapsivesi mennyt, laita puhdas side housuihin. Jos se selvästi kastuu, lapsivesi on todennäköisesti mennyt.

Lapsivesi saattaa mennä, vaikka ei supistuksia ei vielä olisikaan. Sairaalassa sinut voidaan siirtää synnytysvuodeosastolle odottamaan rauhassa synnytyksen käynnistymistä.

Verinen vuoto

Avautumisvaiheessa esiintyy usein vuotoa, jossa on verta ja limaa. Tällainen vuoto on normaalia, eikä pelkästään sen vuoksi tarvitse lähteä sairaalaan. Loppuraskaudessa saattaa esiintyä niukkaa veristä vuotoa. Sitä voi olla esimerkiksi yhdynnän tai gynekologisen tutkimuksen yhteydessä, tai se voi johtua kuivista limakalvoista.

Jos vuoto on kirkkaan veristä ja runsasta, lähde heti sairaalaan raskauden kestosta riippumatta.

Voit aina soittaa synnytyssaliin. Vastaamme mielellämme kysymyksiisi ja annamme ohjeita. Puhelin 02 627 7542.

Mitä mukaan sairaalaan?

Kun lähdet sairaalaan, jätä kaikki korut kotiin. Ota lävistyskorut pois, erityisesti kielilävistys. Kotiin lähtöä ei vielä tarvitse miettiä. Puoliso tai tukihenkilö tuo turvakaukalon ja vaatteesi myöhemmin.

Ota sen sijaan mukaan sairaalaan:

  • neuvolakortti
  • henkilökohtaiset tarvikkeet (esimerkiksi omat lääkkeet ja hygieniatuotteet)
  • kännykän laturi.

Katso video

Lue seuraavaksi

Käyntiosoite

Satasairaala,
Sairaalantie 3, Pori.
E-rakennus, ovi 9.
Soita ovikelloa.

Puhelinnumero

Synnytyssali, puhelin 02 627 7542.