Siirry sisältöön
Palvelu
Selkotunnus.

Kivunlievitys

Synnytyksen alussa käytetään samoja keinoja lievittää kipua kotona ja sairaalassa. Kivunlievityksen keinoja voidaan käyttää yhdessä.

Synnytyksen kipuja voidaan lievittää lääkkeiden avulla tai luonnonmukaisilla menetelmillä.

Lääkkeetön kivunlievitys

Näitä kivunlievityksen menetelmiä voidaan käyttää jo kotona, kun synnytys käynnistyy.

Lämmin vesi ja kylpy

Lämmin vesi edistää verenkiertoa, rentouttaa lihaksia ja vähentää jännitystä. Koska lämpimässä vedessä oleminen rentouttaa, se voi myös edistää synnytystä. Varmista, että vesi on korkeintaan 35 astetta lämmintä.

Sairaalassa voidaan käyttää ammetta myös lapsiveden menon jälkeen, jos vauva on hyvin asettunut lantioon.

Hieronta

Puoliso tai tukihenkilö voi hieroa haluamaasi kohtaa supistuksen aikana. Siihen ei tarvita hieronnan osaamista, vaan hieroa voi siitä kohtaa, joka tuntuu auttavan.

Liikkuminen ja erilaiset asennot

Liikkuminen auttaa supistuskipuun. Hae asentoa tai liikettä, jossa sinun on helpoin olla supistuksen aikana. Esimerkiksi jumppapallo tai etunoja-asento voi auttaa. Lantion keinuttelu rentouttaa ja avaa lantiota.

Lämpöpakkaus ja kylmäpakkaus

Lämpöpakkaus voi helpottaa supistuskipua ja auttaa rentoutumaan. Voit pitää pakkausta kohdassa, jossa kipu tuntuu.

Voi olla, että tunnet kylmän auttavan supistuskipuun lämpöä paremmin. Voit siis pitää kipukohdassa myös kylmäpakkausta, jos se tuntuu hyvältä.

TENS-laite

TENS-laite lähettää ihon läpi heikkoja sähköimpulsseja. Impulssien ansiosta hermot vievät heikompia kipuviestejä aivoihin ja kipu tuntuu hellittävän. Impulssit saavat myös endorfiinit aktivoitumaan. Endorfiinit ovat kehon omia hormoneja, jotka lievittävät tehokkaasti kipua.

Aquarakkulat

Ihoon pistetään pienellä neulalla steriiliä vettä, yleensä selän alueelle. Ne auttavat supistuskipuun. Menetelmää voidaan käyttää missä synnytyksen vaiheessa tahansa.

Akupunktio tai akupainanta

Akupunktiota annetaan neulalla tai painamalla. Akupunktiota voidaan käyttää kaikissa synnytyksen vaiheissa ja synnytyksen jälkeen. Akupunktiota käytetään rentoutumiseen, kivunlievitykseen, supistusten lisäämiseen, jälkisupistuksiin ja maidon nostattamiseen.

Synnytyssalissa ja synnytysvuodeosastolla on kätilöitä, jotka on koulutettu antamaan akupunktiota.

Katso video

Lääkkeellinen kivunlievitys

Parasetamoli

Voit ottaa jo kotona supistuskipuun parasetamolia 1 g (eli 1000 mg) korkeintaan 3 kertaa vuorokaudessa. Saat parasetamolia apteekista ilman reseptiä.

Oksikodoni

Voit saada sairaalassa alkuvaiheen synnytyskipuun kipupiikkinä oksikodonia.

Ilokaasu

Ilokaasua hengitetään maskin kautta. Se tehoaa ja poistuu kehosta nopeasti. Jotta ilokaasu vaikuttaa parhaiten, on tärkeää ajoittaa hengitys oikein. Voit hengittää ilokaasua myös ammeessa ollessasi.

Paracervicaalipuudutus eli PCB

PCB:n eli kohdunkaulanpuudutuksen laittaa synnytyslääkäri. Puudutusaine laitetaan kohdunkaulan sivuille sisätutkimuksen yhteydessä. Puudutus vaikuttaa noin 2 tuntia. Tarvittaessa puudutus voidaan uusia.

Pudendaalipuudutus

Pudendaalipuudutusta  käytetään ponnistusvaiheessa. Synnytyslääkäri laittaa puudutusaineen häpyhermoon sisätutkimuksen yhteydessä. Puudutus poistaa synnytyskanavan ja ulkosynnyttimien kipua.

Epiduraalipuudutus

Epiduraalipuudutuksen laittaa anestesialääkäri. Hän vie neulan avulla ohuen katetrin epiduraalitilaan. Katetrin kautta lääkeainetta annostellaan synnytyksen ajan. Paras vaikutus saavutetaan 15-30 minuutin kuluessa.

Spinaalipuudutus

Spinaalipuudutuksen laittaa anestesialääkäri. Puuduteaine ruiskutetaan kerta-annoksena selkäydinnesteeseen. Vaikutus alkaa nopeasti ja kestää noin 2 tuntia. Puudutus voidaan tarvittaessa uusia yhden kerran.

Katso video

Lue seuraavaksi