Siirry sisältöön
Palvelu
Selkotunnus.

Imetys

Imetys on luonnollinen tapa ruokkia ja helliä vauvaa. Tiheät imetykset ja myönteinen asenne auttavat imetyksen onnistumisessa. Imetys voi aluksi tuntua työläältä ja vaikealta. Se helpottuu jatkossa, kunhan jaksat ensimmäisinä päivinä imettää aina, kun vauvasi haluaa.

Äidinmaito on koostumukseltaan täydellistä ravintoa vauvalle. Se sisältää tarvittavat ravintoaineet, kivennäisaineet ja vitamiinit sekä runsaasti vasta-aineita. Näin vauva saa suojan erilaisilta tartuntataudeilta. Äidinmaito sulaa ja imeytyy erinomaisesti. Rinnalla vauva saa runsaasti hellyyttä, läheisyyttä ja turvallisuuden tunnetta.

Imetys vahvistaa äiti-lapsi-suhdetta. Onnistuneen imetyksen myötä saat itseluottamusta ja hyvänolon tunnetta. Imetys nopeuttaa äidin elimistön palautumista synnytyksestä.

Ensimmäinen imetys tapahtuu heti vauvan syntymän jälkeen. Silloin myös maidoneritys käynnistyy. Maitoa erittyy määrällisesti vähän, mutta sen laatu korvaa määrän. Yleensä se riittääkin vauvan ravinnoksi alkupäivinä. Maitoa erittyy paremmin, kun imetät vauvaasi tiheästi, hänen tahtiinsa. Ensimmäisten vuorokausien aikana vauva imeekin 10-20 kertaa päivässä ja näin maitoa alkaa muodostua enemmän. Erityisesti iltaisin ja öisin vauva on aktiivinen ja imee usein rintaa. Vauva tyydyttää rinnalla sekä läheisyyden että imemisen tarvettaan. Vauvalle onkin hyvä tarjota rintaa aina kun hän hamuilee tai on levoton. Tämän vuoksi vierihoito on tärkeää imetyksen onnistumiseksi.  Imetys ei aina suju välttämättä heti, vaan se vaatii sekä äidiltä että vauvalta harjoitusta ja opettelua. Synnytyssairaalassa saa apua ja ohjausta henkilökunnalta.

Joissakin tapauksissa lisämaidon antaminen on vauvan hyvinvoinnin kannalta välttämätöntä. Näitä tapauksia voivat olla muun muassa ennenaikaisuus, pienipainoisuus, matala verensokeri, keltaisuus sekä muut lääketieteelliset syyt.

Imetysongelmissa voit ottaa yhteyttä omaan neuvolaasi, Satakunnassa toimiviin imetystukiryhmiin tai synnytysvuodeosastolla toimivaan imetyspoliklinikkaan, puhelin 02 627 7538.

Lue seuraavaksi