Siirry sisältöön
Palvelu

Synnytyspelko

Lähes jokainen raskaana oleva nainen jännittää synnytystä, ja se on täysin normaalia. Synnytyspelkoa on ensisynnyttäjillä ja uudelleensynnyttäjillä. Ensimmäinen synnytys jännittää ja pelottaa, sillä tilanne on uusi ja outo. Uudelleensynnyttäjän jännitys voi johtua aiemmista synnytyskokemuksista.

Jos synnyttäminen pelottaa, kerro siitä neuvolassa mahdollisimman pian. Silloin synnytyspelon käsittely voidaan aloittaa mahdollisimman varhain. Pelkojen käsittely alkaa neuvolassa. Neuvolan henkilökunta ohjaa sinut tarvittaessa synnytyspelkovastaanotolle, tai voit varata sinne itse ajan.

Äitiyspoliklinikan yhteydessä on synnytyspelkovastaanotto. Vastaanotolla asiantuntijakätilö käy kanssasi läpi niitä asioita, jotka sinua pelottavat. Lisäksi hän kertoo sinulle synnytyksestä ja sen kivunlievityksestä. Pelkojen käsittelyn tavoitteena on, että synnytyksestä tulee sinulle myönteinen kokemus. Käyntikertoja voi olla yksi tai useampia.

Kätilö voi ohjata sinut vielä lääkärin vastaanotolle. Teemme yhteistyötä myös psykiatrisen sairaanhoitajan ja ETU-poliklinikan kätilöiden kanssa.

Voit lukea lisää synnytyspelosta Terveyskirjaston artikkelista.(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)