Siirry sisältöön
Palvelu
Selkotunnus.

Hormoni- ja lapsettomuuspoliklinikka, Satasairaala

Lapsettomuustutkimukset

Meille tullaan lääkärin lähetteellä. Lääkäri voi kirjoittaa sinulle lähetteen terveyskeskuksessa, työterveyshuollossa tai yksityisellä vastaanotolla.

Voit hakeutua tutkimuksiin, jos raskaus ei ole alkanut vuoden kuluessa ehkäisyn lopettamisen jälkeen. Jos sinulla on todettu hedelmällisyyttä merkittävästi heikentävä syy, voidaan tutkimukset aloittaa aikaisemmin. Näitä syitä ovat esimerkiksi puuttuva tai hyvin pitkä kuukautiskierto, siemennesteen heikko laatu ja vaikea endometrioositauti. Jos olet vähintään 38-vuotias nainen, tutkimukset voidaan aloittaa sen jälkeen, kun raskautta on yritetty 6 kuukautta.

Valtakunnalliset perusteet lapsettomuushoidoille

Noudatamme valtakunnallisia hoitoon pääsyn kriteerejä. Niiden mukaan lapsettomuushoitoja voidaan antaa kun

  • nainen on alle 40-vuotias ja mies alle 60-vuotias
  • naisen painoindeksi on 18-35
  • pariskunnasta kumpaakaan ei ole steriloitu
  • pariskunnalla on korkeintaan yksi yhteinen lapsi
  • pariskunnalta vaaditaan tupakoimattomuutta 3 kuukautta ennen hoitojen aloitusta. Vaatimus koskee myös nikotiinikorvaustuotteita, nuuskaa, nikotiinipusseja sekä sähkötupakkaa.

Jos hoidosta tai raskaudesta on merkittävä vaara naiselle tai sikiölle, hoitoja ei välttämättä voida tehdä. Lääkäri arvioi aina tällaisen tilanteen.

Joskus perheen tilanne herättää hoitohenkilökunnan huolen. Silloin pyydämme sosiaalityöntekijän tai psykiatrin arvioimaan, voidaanko syntyvälle lapselle tarjota perheessä tasapainoinen kehitys.

Hoidot luovutetuilla sukusoluilla

Lapsettomuushoidossa voidaan käyttää myös luovutettuja sukusoluja, kun nainen on alle 40-vuotias. Luovutettuja sukusoluja tarvitaan monesta eri syystä:

  • Miehen tai naisen sukusolut voivat puuttua kokonaan perinnöllisistä syistä.
  • Mies tai nainen on voinut menettää hedelmällisyytensä esimerkiksi sytostaattihoitojen vuoksi.
  • Raskaus ei onnistu omilla sukusoluilla eikä alkionsiirtoon päästä, vaikka hedelmöityshoitoja on tehty useasti

Myös naisparit ja yksin lasta toivovat naiset voivat saada luovutettuja sukusoluja.

Julkisessa terveydenhuollossa voidaan antaa luovutettuja sukusoluja vain henkilöille, joilla on kotipaikka Suomessa.

Luovutettuja sukusoluja on tarjolla rajallinen määrä, sillä luovuttajia on vähän ja luovutuksen vaatimukset ovat tiukat. Siksi emme voi aina taata, että hoito toteutuu terveydenhuoltolaissa säädetyn hoitotakuun aikana.

Kun hoidossa käytetään luovutettuja sukusoluja, saat aina myös neuvontaa. Neuvonta tarkoittaa keskustelua psykologin kanssa, ja laki vaatii neuvonnan antamista.

Teemme Tampereen tai Turun yliopistosairaalan lapsettomuuspoliklinikan kanssa yhteistyötä, kun hoidoissa käytetään luovutettuja sukusoluja.

Elämäntavat

Elämäntavat vaikuttavat hedelmällisyyteen ja lapsettomuushoitojen onnistumiseen. Muuta elämäntapasi terveellisemmiksi jo ennen kuin pyydät lääkäriltä lähetettä. Toivomme, että lääkäri kirjoittaa lähetteeseen myös elämäntapojen terveellisyydestä.

Ruokavalio

Syö monipuolisesti ja terveellisesti. Varmista, että ruokavalioosi kuuluu riittävästi B-vitamiineihin kuuluvaa folaattia. Sen riittävä saanti vähentää riskiä, että sikiöllä olisi rakennepoikkeavuuksia. Lisää ruokavalioosi foolihappoa jo silloin, kun vasta suunnittelet raskautta. Sopiva määrä on 0,4 mg eli 400 μg päivässä. Foolihappo tabletteja saa ostaa apteekista.

Painonhallinta

Jos olet ylipainoinen tai alipainoinen, se voi olla lapsettomuuden syy. Se vaikuttaa myös hoitojen turvallisuuteen ja onnistumiseen. Siksi annamme hoitoa vain, jos naisen painoindeksi on 18 ja 35 välillä.

Voit pyytää omasta terveyskeskuksesta apua painonhallintaan.

Tupakointi

Raskautta suunniteltaessa pariskunnan pitää lopettaa tupakointi ja muiden tupakkavalmisteiden käyttö. Naisella tupakointi heikentää munasarjojen ja kohdun toimintaa. Miehellä tupakointi heikentää hedelmöityskykyä, vaikka siittiöiden määrä olisi normaali.

Alkoholi ja päihteet

Alkoholi ja päihteet lisäävät ongelmia raskausaikana. Ne myös vaarantavat syntyvän lapsen terveyden. Vältä siksi alkoholia. Älä käytä muita päihteitä.

Tuki ja neuvonta

Lapsettomuus voi tehdä hyvin kipeää. Se ei näy muille ihmisille, ja siitä voi olla vaikea puhua läheisille tai jopa puolisolle. Tarjoamme sinulle mahdollisuutta keskustella asiasta lapsettomuuden ongelmiin perehtyneen hoitajan kanssa. Keskustelu on luottamuksellinen. Kerro lääkärille tai lapsettomuushoitajalle, että toivot tukikeskustelua lapsettomuudesta.

Haluat ehkä keskustella myös parisuhteen seksuaalisuuteen liittyvistä asioista. Siinä tapauksessa varaamme sinulle ajan äitiys- ja naistentautien poliklinikan seksuaalineuvojalle. Keskustelu on luottamuksellinen.

Puhelinnumero

Vastaamme mielellämme kysymyksiisi, jotka koskevat lapsettomuushoitoja. Otathan yhteyttä soittoaikoina:

  • tiistaina 7.30 – 8.00 ja 15.15 – 15.45
  • keskiviikkona 15.00 – 15.45
  • perjantaina 8.00 – 9.00.  

Lapsettomuushoitaja, puhelin 02 627 7820.