Siirry sisältöön
Palvelu
Selkotunnus.

Vastasyntyneiden teho- ja tarkkailuosasto, Satasairaala

Hoidamme vastasyntyneitä ja ennenaikaisesti syntyneitä vauvoja, jotka tarvitsevat tehostettua hoitoa ja tarkkailua. Jos vauva on meillä hoidossa, hoidamme myös äitiä osastollamme. Hoidamme vauvoja, jotka ovat syntyneet 32 raskausviikon jälkeen ja yliopistollisista sairaaloista jatkohoitoon siirtyviä pikkukeskosia. Lisää tietoa keskosuudesta löydät Lastentalo -sivustosta(siirryt toiseen palveluun). Hoidamme myös alle 3 kuukauden ikäisiä kirurgisia potilaita.

Yleisimpiä hoitoon tulon syitä ovat:

  • matala verensokeri
  • infektioepäily
  • hengitysvaikeus
  • ennenaikaisuus
  • keltaisuus
  • jatkohoito yliopistollisista sairaaloista.

Vierailuajat

Osastollamme ei ole vierailuaikoja. Vanhemmat voivat yöpyä osastolla vauvan kanssa samassa huoneessa ja vauvan sisarukset sekä isovanhemmat ovat tervetulleita osastollemme.

Infektiokausina rajoitamme vierailuja. Tiedotamme rajoituksista aina erikseen.


Vauvan hoito ja imetys

Toivomme, että perhe hoitaa vauvaansa mahdollisimman paljon. Voitte olla mukana hoitotoimenpiteissä, lääkärinkierroilla sekä mahdollisissa tutkimuksissa.

Saatte ohjausta ja tukea vauvanne hoitoon liittyvissä asioissa osastomme henkilökunnalta. Noudatamme osastolla Vanhemmat Vahvasti Mukaan –(siirryt toiseen palveluun)toimintamallia, joka edistää perhekeskeisiä hoitokäytäntöjä vastasyntyneiden tehohoidossa. Lisätietoa löydät täältä.

Vastasyntyneen luonnollinen ravinto on rintamaito. Imetys on myös sairaan ja ennenaikaisen vauvan ensisijainen ruokintapa. Joskus imetys vaatii onnistuakseen hieman tavallista enemmän aikaa ja tukea. Tuemme teitä sairaan tai ennenaikaisen vauvan imetykseen liittyvissä erityispiirteissä. Jos vauvanne saa ateriansa pullosta, ohjaamme teille turvallisen ja vauvantahtisen pulloruokinnan perusteet. Suurin osa henkilökunnastamme on koulutettuja imetysohjaajia. Osastolle on myönnetty vauvamyönteisyys-sertifikaatti.

Lisätietoa imetyksestä voit katsoa:

Imetysvideot(siirryt toiseen palveluun)

Imetyksen tuki sivusto(siirryt toiseen palveluun)

Hyvä hygienia on tärkeää

Huolehdi hyvästä käsihygieniasta, sillä vastasyntyneet ovat herkkiä saamaan infektioita eli tartuntatauteja. Riisu kello ja sormukset ja pese kädet huolellisesti ennen osastolle saapumista ja ennen vauvan hoitoja. Käytä käsihuuhdetta. Suosittelemme poistamaan rakennekynnet jo ennen synnytystä.

Ulkovaatteet on hyvä jättää osaston eteiseen.

Ethän tule osastolle nuhaisena tai muuten sairaana!

Matkapuhelimen käyttö

Vältäthän matkapuhelimen käyttöä osastolla. Puhelin voi olla päällä, mutta pidäthän sen äänettömällä. Näin vauvan huone pysyy rauhallisena. 

Muistathan huolehtia käsihygieniasta myös puhelimen käytön jälkeen.

Tietojen luovutus

Meillä hoidettavista potilaista annamme tietoja vain vanhemmille tai heidän luvallaan heidän nimeämilleen henkilöille.

Vanhemmat voivat tiedustella lapsensa hoitoon ja vointiin liittyviä asioita henkilökunnalta ympäri vuorokauden.

Lääkärinkierto

Lääkärinkierto tapahtuu arkipäivisin aamupäivän aikana. Toivomme, että vanhemmat osallistuvat kierrolle. Viikonloppuisin kiertää päivystävä lastenlääkäri, jolloin kierron ajankohta voi vaihdella.

Ruokailu sairaalassa

Vauvan hoitojakson ajan yöpyvät vanhemmat saavat osastolla aamu-, väli- ja iltapalan. Vanhemmilla on mahdollisuus tilata ruokaa osastolle sairaalan ruokalasta henkilökuntahintaan.

Osastoltamme löytyy muun muassa kahvinkeitin, vedenkeitin, jääkaappi ja mikro.

Satasairaalan päärakennuksesta löytyy kahvio Mocca. Lisäksi sairaalasta löytyy R-kioski kahvion läheltä.

Katso video

Video Vastasyntyneiden teho- ja taarkkailuosasto