Siirry sisältöön
Palvelu

​​Magneettitutkimus

Menetelmä ja käyttökohteet

Magneettitutkimus (MRI) on ns. ydinmagneettiseen resonanssiin perustuva kuvantamismenetelmä, jonka avulla on mahdollista saada tarkkoja leikekuvia ihmisen elimistöstä ilman röntgensäteilyä. Magneettitutkimusmenetelmä ja kuvan muodostus perustuu ihmisen kehossa olevien vetyatomien liikehdintään laitteen muodostamissa magneettikentissä. Magneettitutkimus sopii erityisen hyvin pään, tuki- ja liikuntaelimistön, vatsan alueen sekä verisuonten tutkimiseen.

Valmistautuminen ja tutkimuksen suorittaminen

Magneettitutkimukseen tarvitaan erikoislääkärin lähete. Tutkimushuoneessa olevan voimakkaan magneettikentän vuoksi tutkimuksia ei voida tehdä kaikille. Kehossa olevat metalliset esineet häiritsevät kuvanlaatua, ne saattavat aiheuttaa ympäröivään kudokseen lämpenemistä magneettitutkimuksen aikana. Siksi potilaan on tärkeää kertoa henkilökunnalle mahdollisista kuvaukseen liittyvistä esteistä. Myös saattajan on huomioitava magneettikentän asettamat rajoitukset.

Sydämentahdistin on este magneettitutkimukselle. Mikäli potilaalla on kehossaan pienikin määrä metallia, esimerkiksi aneurysmaklipsi, sisäkorvaproteesi, sydämen keinoläppä, lääkeainepumppu, metallisiruja (esim. silmässä) tai sirpaleita, on ennen tutkimusta tarkkaan selvitettävä niiden laatu ja sijainti. Kaikki ylimääräiset esineet, kuten korut, kellot ja pankkikortit tulee jättää tutkimushuoneen ulkopuolelle. Magneettitutkimusta ei suositella raskauden ensimmäisen kolmen kuukauden aikana. Esteenä tutkimukselle saattaa olla myös voimakas ahtaan paikan pelko, jota voidaan lieventää antamalla rauhoittavaa lääkettä ennen tutkimusta. Lääkkeen saa tutkimukseen lähettävästä yksiköstä ennen tutkimukseen tuloa. Magneettitutkimuksessa voi olla saattaja mukana tutkimushuoneessa. Ennen kuvaushuoneesen siirtymistä kuvantamisyksikön henkilökunta varmistaa vielä, ettei potilaalla tai hänen saattajallaan ole vaatteissaan tai taskuissaan metallia, tai koruja ja ettei kummallakaan ole sydämentahdistinta.

Tutkimuksessa potilas makaa noin 60 cm halkaisijaltaan olevassa tunnelissa, joka on hyvin valaistu, tuuletettu ja molemmista päistä avoin. Röntgenhoitajalla on koko tutkimuksen ajan kuulo- ja näköyhteys potilaaseen. Kuvauksen aikana laitteesta kuuluu voimakas ääni, jonka vuoksi potilas saa korvakuulokkeet. Kuulokkeista voi halutessaan kuunnella musiikkia tutkimuksen aikana.

Tutkimuksen kesto

Magneettitutkimukseen varataan aikaa kuvauskohteesta, leikkeiden määrästä sekä mahdollisesta varjoainetehostuksesta riippuen 30-120 minuuttia.