Siirry sisältöön
Selkotunnus.

Polven ja lonkan tekonivelpotilaan palvelupolku

Tee sähköinen oirearvio polvi- tai lonkkakivustasi Omaolo.fi – palvelussa.

Esityksestä näet kuinka polven ja lonkan tekonivelpotilaan palvelupolku etenee tyypillisesti omassa kunnassasi aina Satasairaalaan saakka. Aina on tietenkin tapauskohtaisia eroja, mutta tässä on kuvattu useimmin toteutuva palvelupolku. 

1. Hoidon tarve ilmenee

Pitkään kipuja, särkylääkkeet eivät auta
Pitkään kipuja, särkylääkkeet eivät auta

Jos nivelessä on kipua tai muuta oiretta, joka haittaa toimintakykyä, ota särkylääkettä säännöllisesti. Jos kipu ei helpota kahdessa viikossa tai palaa takaisin, ota yhteys omaan terveyskeskukseesi, työterveyshuoltoosi tai käytä sähköistä Omaolo.fi-palvelua.

Ensiksi tehdään hoidontarpeen arviointi ja sen jälkeen saat ohjeita, joiden avulla pystyt lieventämään oireita ensimmäiseen tapaamiseen asti.

2. Lääkärin vastaanotto terveyskeskuksessa

Tutkittiin nivelteni liikkuvuutta
Tutkittiin nivelteni liikkuvuutta

Tämän käynnin tarkoitus on selvittää, voidaanko vaivaasi hoitaa perusterveydenhuollossa vai vaatiiko tilanteesi erikoissairaanhoidon arviota. On myös mahdollista, että lääkäri ohjaa sinut fysioterapeutille. Nivelestäsi otetaan rtg-kuvat perusterveydenhuollossa (jos niitä ei ole hiljattain otettu) ja nivelrikon aste arvioidaan kuvista. Jos arvioidaan, että toimintakykysi on pidempään laskenut ja rtg-kuvissa on pitkälle edennyt nivelrikko, tehdään lähete Satasairaalaan.

Fysioterapeutin arviointi (mahdollinen)

Tapaamiseen ei tarvitse varautua etukäteen, kannattaa silti pukeutua rennosti ja mukavasti.

Fysioterapeutti arvioi perusliikkumista, nivelliikkuvuutta, lihasten toimintaa ja sitä tarvitsetko apuvälineitä. Sen jälkeen fysioterapeutti neuvoo harjoitteita ja lainaa mahdolliset apuvälineet. Hän varaa sinulle tarvittaessa uuden käynnin.

3. Tutkimuskäynti Satasairaalassa (käynti on joko tekonivelpoliklinikalla, ortopedilla tai fysioterapeutilla)

Sain ohjeita leikkaukseen valmistautumiseen.
Sain ohjeita leikkaukseen valmistautumiseen.

Saat kirjeen kotiin noin 3 kuukautta lähetteen kirjoittamisen jälkeen. Kirjeessä kerrotaan, että sinulle on varattu aika Satasairaalaan tekonivelpoliklinikalle, ortopedille tai fysioterapeutille.

Vastaanotolla käydään läpi oireesi, miten ne ovat kehittyneet ja oireiden vaikutus toimintakykyysi. Oireileva nivel tutkitaan. Ortopedi arvioi tarvitsetko leikkausta. Saat tarvittaessa lähetteen lisätutkimuksiin.

4. Leikkaukseen valmistautuminen

Luin ohjeet tarkasti, valmistautuminen vaati aikaa.
Luin ohjeet tarkasti, valmistautuminen vaati aikaa.

Ortopedi on nyt päättänyt, että sinut leikataan ja sinut on laitettu leikkausjonoon. Valmistaudu jonotusaikana leikkaukseen saamiesi ohjeiden mukaan.

Kun odotat leikkausta, ortopedian hoidonvaraaja hoitaa asiaasi. Saat hänelle suoran puhelinnumeron ja voit kysyä lisää tarvittaessa.

Varaa ensimmäisenä aika hammaslääkäriin, sillä hampaiden täytyy olla kunnossa ennen leikkausta. Osa suun sairauksista on piileviä, joten käy hammaslääkärissä, vaikka koet, ettei sinulla ole vaivoja.

Huolehdi myös näistä asioista ennen leikkausta:

  • Jos sinulla on tulehduksia, ne täytyy hoitaa. Käy tarvittaessa lääkärissä.
  • Jos sinulla on perussairauksia, käy lääkärissä. Lääkäri arvioi terveydentilasi leikkausta varten.
  • Jos olet ylipainoinen, aloita painonpudotus.
  • Lopeta tupakointi ja alkoholinkäyttö hyvissä ajoin ennen leikkausta.
  • Noudata fysioterapeutilta saamiasi ohjeita lihasten vahvistamiseksi ja yleiskunnon ylläpitämiseksi.

Kun leikkausaika varmistuu, saat kotiin kirjeen. Siinä kerrotaan:

  • milloin leikkaus on
  • milloin sinun on käytävä laboratoriokokeilla, miten niihin valmistaudutaan ja miten varaat ajan kokeisiin
  • aika röntgenkuvaukseen
  • aika haastattelukäyntiin ennen leikkausta. Täytä kirjeen mukana tulevat lomakkeet ja ota ne mukaan haastatteluun.

5. Hammaslääkärillä käynti

Terveyskeskus huomioi hampaideni kuntoon heti alussa.
Terveyskeskus huomioi hampaideni kuntoon heti alussa.

Suun ja hampaiden täytyy olla hoidettuja, kun tulet tekonivelleikkaukseen. Jos hampaissa on tulehdus, sieltä voi päästä vaarallisia bakteereja verenkiertoon. Tulehdus voi olla myös suun limakalvolla, ikenissä ja leukaluussa. Tulehdusta ei välttämättä huomaa ilman röntgenkuvausta.

Varaa siis heti aika tarkastusta varten omalta hammaslääkäriltäsi, jotta tarvittavat hoidot voidaan tehdä ajoissa. Jos et saa sopivaa aikaa suun terveydenhuollon tarjonnasta, voit varata ajan yksityiseltä hammaslääkäriasemalta omakustanteisesti. Soita hoidonvaraajallesi heti, kun hampaasi ovat kunnossa leikkausta varten. Ota hammaslääkärin todistus mukaan, kun tulet haastatteluun ennen leikkausta. Todistus on voimassa puoli vuotta.

6. Laboratoriokokeet

Mitä näytteitä otetaan ennen tutkimusta?
Mitä näytteitä otetaan ennen tutkimusta?

Sinulle on lähetetty ajanvarauskirje, jossa kerrotaan milloin laboratoriokokeet täytyy ottaa. Varaa itse aika laboratorioon ja valmistaudu laboratoriokokeisiin kirjeessä olevien ohjeiden mukaan.

7. Haastattelukäynti ennen leikkausta

Milloin saa likkua ja kuinka paljon?
Milloin saa likkua ja kuinka paljon?

Ajanvarauskirjeessä on kerrottu aika, jolloin sinua haastatellaan sairaalassa. Ota haastatteluun mukaan tiedot lääkityksestäsi. Käynnillä sairaanhoitaja kertoo sinulle tulevasta leikkauksesta. Samalla varmistetaan, että kaikki on kunnossa leikkausta varten. Sinulle on voitu varata samalle päivälle käynti fysioterapeutin luona ja kuvantamistutkimuksia. Siinä tapauksessa niistä on kerrottu ajanvarauskirjeessä.

8. Leikkaus ja osastohoito

Kirurgi leikkaussalissa, kaksi hoitajaa sekä potilas makaa leikkauspöydällä

Ennen leikkausta

Älä syö, juo tai tupakoi ennen leikkausta. On tärkeää, että noudatat muutenkin ohjeita, joita olet saanut.

Ota sairaalaan mukaan liikkumisen apuvälineet (kuten kyynärsauvat tai rollaattori). Jos olet sopinut hoitajan kanssa, että otat sairaalaan mukaan omia lääkkeitäsi, ota ne mukaan.

Leikkauspäivänä

Ilmoittaudu leikkauspäivänä sovittuna ajankohtana Leiko-yksikössä. Hoitaja ottaa sinut vastaan ja antaa sinulle sairaalan vaatteet vaihdettavaksi. Tarvittaessa hoitohenkilökunta auttaa sinua niiden vaihtamisessa. Tapaat myös sinut leikkaavan ortopedin.

Sinut haetaan leikkaussaliin, jossa tapaat anestesialääkärin, anestesiahoitajan sekä leikkauksessa avustavia hoitajia. Leikkaus tehdään yleensä selkäydin- eli spinaalipuudutuksessa, jonka aikana olet hereillä tai voit torkkua. Leikkauksessa kuuluu ääniä. Saat halutessasi käyttöösi kuulokkeet, joista voit kuunnella musiikkia tai radiota.

Leikkaus kestää noin 2 tuntia.

Leikkauksen jälkeen

Leikkauksen jälkeen sinut siirretään heräämöön. Siellä vointiasi tarkkaillaan, arvioidaan kipulääkityksen tarvetta ja seurataan leikatun raajan tunnon ja liikkeen palautumista.

Kun puudutus on lakannut ja kivut hyvin hallinnassa, sinut siirretään osastolle. Olet sairaalassa noin 1-2 vuorokautta.

Koska olet sairaalassa vain lyhyen ajan, oma aktiivisuutesi on tärkeää koko ajan. Pääset kotiin, kun liikkuminen sujuu omatoimisesti, selviydyt itsenäisesti päivittäisistä toiminnoista ja paluu kotiin on turvallista. Tarvittaessa järjestämme sinulle jatkohoitopaikan terveyskeskuksesta.

9. Jatkokontrollikäynnit

kontrolli hyvä ja tarpeellinen - tarvittaessa lähete fysioterapiaan.
Jatkokontrolli hyvä ja tarpeellinen – tarvittaessa lähete fysioterapiaan.

Polvi- ja lonkkaproteesileikkausten jälkeen sinulle tulee aika Satasairaalan fysioterapeutille 6 viikon kuluttua leikkauksesta. Yleensä tuolloin ei röntgen-kuvia tarvita. Yleensä sinulle ei tule enää käyntiä leikanneelle lääkärille vaan proteesikontrollia pitävä fysioterapeutti on tarvittaessa yhteydessä leikanneeseen lääkäriin jos sinulla on toipumisessa ongelmia.

Jos olet työelämässä, ota tarvittaessa yhteyttä omaan työterveyshuoltoosi. Siellä voidaan arvioida työhönpaluutasi.

Kun olet käynyt fysioterapeutilla ja tarvittaessa ortopedilla, vointiasi seurataan leikkauksen jälkeisinä vuosina sähköisesti täytettävällä tai kotiin postitettavalla omavointi-kyselyllä.

Kun olet aktiivinen arjessa, edistät myös kuntoutumistasi leikkauksesta. Ulkoile voinnin ja mahdollisuuksien mukaan. Jos sinulle ilmenee oireita, ota yhteyttä omaan terveyskeskukseesi.