Siirry sisältöön

Lastensuojelun sijaishuolto

Sijaishuolto tarkoittaa kiireellisesti sijoitetun tai huostaan otetun lapsen hoidon ja kasvatuksen järjestämistä lastensuojelun viranomaisten päätöksellä kodin ulkopuolella.

Joskus vaikeudet voivat olla niin vakavia, että on lapsen edun mukaista järjestää lapsen hoito kodin ulkopuolella, joko sijaisperheessä, ammatillisessa perhekodissa tai laitoksessa. Sijoitus voi tapahtua myös lapsen läheisen luokse.

Lastensuojelu toteuttaa kiireellisen sijoituksen, jos lapsi on välittömässä vaarassa, eikä kukaan läheisistä pysty huolehtimaan hänestä. Kiireellisen sijoituksen aikana selvitetään lapsen ja koko perheen avun tarve. Tavoitteena on, että lapsi voi palata kotiin turvallisiin olosuhteisiin.

Huostaanotto on viimesijainen keino turvata lapsen hyvinvointi. Lapsi otetaan huostaan silloin, kun lapsen terveys ja kehitys uhkaavat vakavasti vaarantua ja avohuollon toimenpiteet eivät riitä tai ne ovat mahdottomia toteuttaa.

Yleensä huostaanottoa valmistellaan pitkään yhdessä lapsen ja perheen kanssa. Myös huostaanottoon liittyy asiakassuunnitelma, jossa todetaan sijoituksen tarkoitus ja tavoitteet sekä yhteydenpito lapsen ja läheisten ihmisten välillä.  Huostaanotto on voimassa niin kauan kuin lapsi sitä tarvitsee. Huostaanotto päättyy kuitenkin viimeistään silloin, kun lapsi tulee täysi-ikäiseksi.

Yhteystiedot

Vastuuyksikön päällikkö
Johanna Ylikoski
p. 044 793 3331

Johtava sosiaalityöntekijä
Johan Nilsen
p. 044 701 3908
Kankaanpää, Jämijärvi, Karvia, Merikarvia, Pomarkku, Pori, Siikainen ja Ulvila

Johtava sosiaalityöntekijä
Susanna Ikola
p. 044 422 4418
Eura, Eurajoki, Harjavalta, Huittinen, Kokemäki, Nakkila, Rauma ja Säkylä