Siirry sisältöön
Palvelu

Ikäkeskus Rauma

Rauman ikäkeskus
Ikäkeskus Rauma
 • antaa tietoa ikääntyneille tarkoitetuista palveluista kuten harrastus- ja virkistystoiminnasta, yhdistysten palveluista. 
 • ohjaa vapaaehtoistoimintaa. 
 • järjestää ja ohjaa hyvinvointia ja terveyttä edistävää, osallistavaa toimintaa, kuten kerhoja, ryhmiä, tapahtumia. 
 • järjestää digiohjausta. 
 • viestii eri kanavissa raumalaisten ikääntyneiden hyvinvointia edistävistä asioista. 

Yhteystiedot

Palvelutori sijaitsee Kaunisjärven hyvinvointikeskuksessa osoitteessa Steniuksenkatu 4. Asiakastapaamiset ajanvarauksella.  

Palvelutorilla työskentelee palveluvastaava, geronomi Tanja Hakulinen, 
tanja.hakulinen@sata.fi(avautuu uuteen ikkunaan) puh. 044 4036332 

Asiakas- ja palveluohjaus 

Keskitetty asiakas- ja palveluohjaus Satakunnan hyvinvointialueella. 

Asiakkaita palvellaan puhelinnumerossa 044 701 0328 maanantaista perjantaihin kello 8.30-16.30 tai sähköpostitse: asiakasohjaus@sata.fi(avautuu uuteen ikkunaan) 

Asiakasohjauksesta saa tietoa, ohjausta ja neuvontaa varhaisen tuen palveluista, kotihoidosta, kotiin saatavista tukipalveluista ja asumispalveluista. Asiakasohjaukseen voi ottaa yhteyttä asiakas itse, omainen, läheinen tai viranomainen. Asiakasohjaus hoitaa keskitetysti lyhytaikaishoidon varaukset. 

Asiakasohjausyksikön palveluohjaajien tehtävänä on selvittää ikäihmisten palvelutarpeita ja auttaa palveluiden järjestämisessä: 

 • kotihoidon asiakkaan palvelutarpeen arviointi ja palveluohjaus 
 • tukipalvelujen järjestäminen 
 • ympärivuorokautisen palveluasumisen palvelutarpeen arvioinnit sekä hakemukset lyhyt- ja pitkäaikaiseen asumiseen sekä kuntouttavaan päivätoimintaan 
 • hoitoneuvottelut 
 • iäkkäiden kriisitilanteet 

Lisätietoja antaa: Pirjo Mäkilä, puh. 044 701 6701 

Kiinnostaako sinua digitalisaatio, älylaitteet ja vapaaehtoistyö? 

Olet kaivattu, sillä korona kirittää meitä tekemään digiloikan. Tule mukaan talkoisiin ja jaa osaamistasi muille auttaen heitä digihaasteissa. Osaamisesi voi olla vaatimatonta. Kunhan osaat tavallisen laitteen arkikäytön. Tärkeämpää on halu auttaa muita ja oppia itse lisää. Hauskuus ei ole este ja porukassa tieto jakaantuu. Vertaisohjaajana saat tukea ja virkistystä sekä vakuutuksen. Korona-aikana ohjaus tehdään etänä, muuten vierellä. Kysy lisää Palvelutorilta, 

Kiinnostaako? Katso, mitä digiohjauksesta muut kertovat. Miten se onnistuu? 

Toimintaa ja tapahtumia 

Rauman ikääntyneille avoimia ja maksuttomia tapahtumia 

Ethän tule sairaana, huolehdi käsihygieniasta. Olethan huolehtinut rokotussuojastasi. Noudatamme voimassa olevia ohjeistuksia. 

Lisätietoja tapahtumista ja ilmoittautumiset tanja.hakulinen@sata.fi(avautuu uuteen ikkunaan), puh. 044 4036332

Haluatko sähköpostia eläkeikäisten ajankohtaisista asioista? Liity postituslistalle osoitteessa tanja.hakulinen@sata.fi(avautuu uuteen ikkunaan)

Ota seurantaan: 
Facebook: Rauman Palvelutori(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) ja Länsi-Suomen Menolista 

Liikunta 

Terveysliikuntaohjelman tavoitteena on edistää ikäihmisten itsenäistä selviytymistä, kotona asumista ja elämänlaatua terveysliikunnan avulla. Terveysliikuntaa toteutetaan yhdessä raumalaisten yhdistysten, kaupungin ja ikäihmisten kanssa. 

Kehitämme, tuotamme ja lisäämme iäkkäille tarkoitettua, maksutonta 

 • liikuntaneuvontaa 
 • lihasvoima- ja tasapainosisältöistä ohjattua liikuntaa, kuten senioritanssi ja kuntosaliharjoittelu 
 • arkiliikunnan mahdollisuuksia ja ulkoilua 
 • ryhmäliikuntaa, kuten taloyhtiöjumpat, kesäjumpat ja kävelyryhmät 
 • tempauksia, kuten Vie vanhus ulos ja Unelmien ulkoilupäivä 
 • liikuntaraati joka toinen vuosi 

Yhteyshenkilöt 

Tanja Hakulinen, Rauman Palvelutori, puh. 044 403 6332, tanja.hakulinen@sata.fi(avautuu uuteen ikkunaan) 
Kimmo Kouru, liikunnanohjaaja, puh. 044 403 6332, kimmo.kouru@rauma.fi(avautuu uuteen ikkunaan) 

Kysy ulkoiluystävää tai koiraulkoilukaveria kaveriksi ja avuksi ulkoiluun tanja.hakulinen@sata.fi(avautuu uuteen ikkunaan), puh. 044 403 6332

Pyydä tapahtumiin kaveriksi Kultturkambraatti, jos et yksin pääse tai halua osallistua. Lisätietoja tapahtumista ja ilmoittautumiset tanja.hakulinen@sata.fi(avautuu uuteen ikkunaan), puh. 044 4036332

Vapaaehtoistoiminta 

Haluatko auttaa ryhtyä vapaaehtoiseksi? 

Vapaaehtoistoimintaa jokainen tekee tavallisen ihmisen taidoilla ja tiedoilla. Kiinnostaisiko toisen ihmisen auttaminen Sinua? Oletko nuori, joka suunnittelee uraa hoiva-alalla? Oletko juuri eläkkeelle jäänyt aktiivinen aikuinen? Olisiko Sinulla muuten ylimääräistä aikaa, jota voisit antaa raumalaisen kotona asuvan ikäihmisen hyväksi? 

Vapaaehtoistoiminnasta saat hyvän mielen muiden auttamisesta, elämääsi rikastuttavia sosiaalisia kohtaamisia ja lisää merkitystä elämälle. Vapaaehtoistoimijat perehdytetään tehtävään ja samalla he sitoutuvat tiettyihin periaatteisiin, esim. salassapito, puolueettomuus ja luotettavuus. Vapaaehtoiset ja heidän toimintansa ovat vakuutettu. 

Tarvitsetko vapaaehtoisapua? 

Haluaisitko lähteä teatteriin, mutta yksin sinne on hankala mennä? Kaipaatko seuraa kävelylenkille? Tarvitsetko apua tietotekniikassa? Lähtisitkö mukaan ikäihmisten ryhmään? 

Kultturkambraatt 

Palvelutorin kautta voit pyytää koulutettua vapaaehtoista kultturkambraattia seuraksesi ja avuksesi erilaisiin kulttuuririentoihin. Kultturkambraatin apu on sinulle maksutonta. Asiakas maksaa kuitenkin mahdollisen oman pääsylippunsa ja kulkemisesta muodostuvat kulut. Kulttuurikaveritoiminnassa ikäihminen on mukana omalla vastuullaan. 

Ulkoiluystävä ja koiraulkoilukaveri 

Ulkoiluystävät ja koiraulkoilukaverit ovat tukena ja seurana iäkkäille, jotka eivät kaatumisen pelon, tasapainovaikeuksien, haastavan lähiympäristön tai kävelykaverin puutteen vuoksi pääse ulkoilemaan. Koulutettujen vapaaehtoisten kanssa ikäihmiset voivat ulkoilla turvallisesti. Koulutettu ulkoiluystävä tarjoaa vapaaehtoista ulkoiluapua ulkoilun tarpeessa olevalle vanhukselle. Toimintaa lujittaa kirjallinen sopimus ja yhteinen tavoite. Ulkoilussa noudatetaan koronasta johtuvia voimassaolevia suojautumisohjeistuksia. 

Digiohjaus 

Kiinnostaako sinua digitalisaatio, älylaitteet ja vapaaehtoistyö? Olet kaivattu, sillä korona kirittää meitä tekemään digiloikan. Tule mukaan talkoisiin ja jaa osaamistasi muille auttaen heitä digihaasteissa. Osaamisesi voi olla vaatimatonta. Kunhan osaat tavallisen laitteen arkikäytön. Tärkeämpää on halu auttaa muita ja oppia itse lisää. Hauskuus ei ole este ja porukassa tieto jakaantuu. Vertaisohjaajana saat tukea ja virkistystä sekä vakuutuksen. Kiinnostaako? Katso, mitä digiohjauksesta muut kertovat. Miten se onnistuu? 

Liikunnan vertaisohjaus 

Eri puolilla Raumaa on ikäihmisten liikuntaryhmiä, jotka ovat kaikille avoimia ja maksuttomia. Vapaaehtoiset liikunnan vertaisohjaajat mahdollistavat sen! Jos sinua kiinnostaa liikunta ja haluat jakaa sitä ja sinulta löytyy rohkeutta olla edessä ohjaamassa, olet tervetullut mukaan ohjaajaksi. Annamme koulutuksen ja välineitä sekä oppaita. Ohjauspaikan saat valita itse, esimerkiksi yhdistyksen tai taloyhtiön. Tarvittaessa perustamme uuden ryhmän – liikutettavia kyllä löytyy! 

Kerhon ohjaaja tai asiantuntija 

Asukastoiminta kaipaa toteutuakseen kerhon ohjaajaa, jonka päävastuulla on kahvinkeitto. Ryhmät toimivat yleensä hyvin itseohjautuen, mutta yhteyshenkilö tarvitaan. 

Asiantuntijuutta tarvitaan ja jokaiseltahan meistä sitä löytyy!  Mitä harrastat? Mikä on intohimosi? Missä olet tehnyt työurasi? Olemme uteliaita kuulemaan tarinoita ja tietoa asioista. Tule asukastoimintaryhmiin kertomaan tarinasi. Kertomaan keräilyistäsi, näyttämään valokuviasi, kertomaan runojasi… 

Hyväntekeväisyyskäsityöt 

Lahjoita lankoja tai käsitöitä Palvelutorille. Otamme vastaan villalankoja, joita käsitöiden tekijät, ehkä juuri sinä, hakevat ja tekevät langat valmiiksi villasukiksi tai hartiahuiveiksi. Me lahjoitamme ne eteenpäin niitä tarvitseville. 

Tule Siskoksi ja Simoksi 

Siskot ja Simot ovat pop up- vapaaehtoisia, jotka sitoutuvat vain hyvinvoinninkeikkoihin, eli hetkellisiin tapahtumiin avustajina. Esimerkiksi ulkoilutapahtumassa avustavat pyörätuolissa istuvaa vanhusta osallistumisessa. 

Muu yhteisöllinen toiminta

Palvelutori järjestää vapaaehtoisten ja raumalaisten ikäihmisten kanssa yhteisöllistä yhdessä tekemistä. Toiminta suunnitellaan yhdessä, jolloin se on kaikille mielekästä. ”Kyläluuta” Tanja Hakulinen tuo uusia toimintamahdollisuuksia ikäihmisille asukastoiminnan avulla. ”Kyläluuta” innostaa ja auttaa asukastoimintaa alulle ja toimii jatkossa sen tukena. Asukastoimintaa järjestetään eri puolilla Raumaa, lähelle ikäihmisiä. Tavoitteena on, että asukastoiminta jatkuu itseohjautuvasti vapaaehtoisvoimin.

Kuva missä ikäihmiset harrastaa liikuntaa
Liikuntatuokio

Ystäväpiiritoiminta

Ystäväpiiri-toiminta on lääke ikääntyvien ihmisten yksinäisyyteen. Ystäväpiiri-ryhmän tavoitteena on yksinäisyyden lievittäminen ja uusien ystävien löytäminen. Ryhmään osallistuu kahdeksan henkilöä, ja se kokoontuu ohjatusti viikoittain kevään ajan. Katso lisää esitteestä, Tutustu videoon: Ystäväpiiristä tukea yksinäisyyteen(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

Kylien ja asukkaiden toimintaa! Kyläyhdistykset järjestävät osallistavaa toimintaa. Uotilan palvelukeskuksessa toimii miesten verstas, jossa ikämiehet tekevät puutöitä. Taloyhtiöissä on omia kerhoja asukkailleen: Tuulensuu, Talliketo, Klasimberä, Teollisuuskatu, Nummenkatu, Kiuruvahe, Riekkopolku, Metsolinnan Valopilkku.

Yrittäjiä arjen avuksi

Rauman Palvelutorilla on yhteistyökumppaneina raumalaisia yrittäjiä, jotka ovat sitoutuneet noudattamaan Palvelutorin pelisääntöjä. Yhteistyösopimuksen avulla pyritään tekemään palvelujen hankinta asiakkaille mahdollisimman helpoksi ja turvalliseksi. Yhteistyökumppanina toimivia yrittäjiä löydät sivulla olevasta listasta Yrittäjiä arjen avuksi. Asiakas voi hyödyntää palvelujen maksamisessa kotitalousvähennystä, jos työ kuuluu kotitalousvähennyksen piiriin. Tietyissä tapauksissa esimerkiksi siivousta kotiin voi hankkia arvonlisäverottomasti. Lisää tästä voit kysyä Rauman Palvelutorilta. Yrittäjiä arjen avuksi