Siirry sisältöön

Nuorisopsykiatrian avohoito pystyy yhä useammin vastaamaan palvelutarpeeseen – osastohoidon tarve vähentynyt

Uutinen

Satakunnan hyvinvointialueen nuorisopsykiatrian pitkäaikainen osastopaikkojen ylikuormitus on viime vuoden aikana hellittänyt. Nuorisopsykiatrian toimintojen päämäärätietoisella kehittämisellä on päästy tilanteeseen, jossa asiakkaat saavat tarvitsemansa palvelun yhä useammin avohoidon puolella.

Vastuuyksikön ylilääkäri Anna Mäkelän mukaan tähän toivottuun tulokseen on vaikuttanut toimintojen pitkäjänteinen ja ennakkoluuloton kehittäminen.

− Olemme tehostaneet polikliinisia ja päiväosastomuotoisia toimintoja, ja lanseeranneet myös kriisijaksot osastolla, kertoo Mäkelä. – Palvelujen kehittämisen tavoitteena on tarjota asiakkaille apua siten, että hänelle löytyy sopiva palvelu tai palvelut avohoidosta, eikä osastohoidolle tulisi tarvetta. 

Mäkelän mukaan nuorten osastohoidon tarvetta vähentäviä tekijöitä ovat esimerkiksi nopeasti saatavat lääkärin vastaanotto- ja poliklinikka-ajat akuuttiyksikön vastaanotoille, sekä mahdollisuus saada hoitoa arkisin akuuttiyksikön päiväpaikoilla. Myös puolentoista vuoden sisällä aloittaneet syömishäiriöyksikkö ja sijoitettujen nuorten työryhmä tarjoavat apua näille asiakasryhmille ja vähentävät tarvetta osastohoidolle. 

Kriisijaksolla tarkoitetaan yhdestä kolmeen päivään kestävää osastohoitojaksoa, mihin sisältyy tiivistä työskentelyä nuoren, perheen, läheisten tai lähiverkoston kanssa. Selkeästi asetetut, yhteiset hoitotavoitteet ja intensiivinen työskentelytapa on saanut hyvän vastaanoton sekä asiakkailta että ammattilaisilta.

Mäkelä korostaa toimintojen jatkuvaa punnitsemista ja kehittämistä entisestään, sillä nykyinen osastopaikkojen hyvä tilanne ei ole jatkossa itsestäänselvyys. Koko nuorisopsykiatrialle tulevien lähetteiden määrä kasvaa tasaisesti, joten palveluiden tarve vaikuttaa olevan lisääntymään päin.