Siirry sisältöön

Nuoret saavat ehkäisyvälineensä maksutta Maksuttoman ehkäisyn kokeilun aikana

Uutinen

Kaikki alle 25-vuotiaat satakuntalaiset saavat halutessaan ehkäisyvälineitä maksuttomasti 1.12.2022 alkaen. Maksuton ehkäisy kattaa kondomit, ehkäisypillerit, kapselit, kierukat, laastarit, ja renkaat. Kokeilu jatkuu vuoden 2023 loppuun ja siinä on mukana kaikki Satakunnan kunnat.

Tähän asti maksutonta ehkäisyä ei ole ollut tarjolla kaikkialla Satakunnassa, vaan kunnilla on ollut omia käytänteitään ehkäisyn tarjoamisessa. Hyvinvointialueelle siirryttäessä myös yhteiset toimintamallit ovat aika ottaa käyttöön. Alaikärajaa kokeilussa ei ole.

– Kokeilu alkaa 1.12.2022, jonka jälkeen kuntien ehkäisyneuvoloista saa omaan arkeen sopivat ehkäisyvälineet maksutta, kertoo pilotin hankekoordinaattori Anna-Maija Heikkilä.

Nuori voi ottaa yhteyttä ehkäisyasioissa oman kunnan ehkäisypalveluja tarjoavaan toimipisteeseen normaaliin tapaan, kun ehkäisyn aloitus-, muu kontrollikäynti tai neuvonta alkaa on ajankohtainen. Ehkäisyvälineen saa käyntien yhteydessä maksutta tai esimerkiksi kierukan asennukseen voidaan varata erillinen aika. Ehkäisypalvelujen henkilöstö valitsee asiakkaan kanssa sopivimman ehkäisimen. Maksuton ehkäisy kattaa kaikki ehkäisyvaihtoehdot ja seksitautien ehkäisyyn liittyvät välineet.

Heikkilä kertoo, että maksuttoman ehkäisyn pilotissa on tärkeää muistaa myös muu ehkäisyyn, seksitauteihin ja seksuaaliterveyden edistämiseen liittyvä ohjaus ja neuvonta. Ehkäisypalveluiden työntekijöille tarjotaankin koulutusta ja yhtenäisiä palveluita ehkäisyyn. Neuvontaa ja koulutusta kehitetään parhaillaan Satakunnan tulevaisuuden sote-keskus -hankkeessa.