Siirry sisältöön

Noormarkun uusi paloasema täyteen toimintaan

Uutinen

Noormarkun vastavalmistunut paloasema toimii nyt täydellä teholla, kun viimeisetkin toiminnot siirtyivät uudelle paloasemalle 17.12.2023.

Noormarkun uusi paloasema sijaitsee aivan Noormarkun keskustassa.

Asemalla toimii ympäri vuorokauden hoitotason ambulanssi sekä sopimuspalokunta. Noormarkun keskeinen sijainti valtateiden 8 ja 23 sekä Porin läheisyydessä on tehnyt siitä hälytysmääriltään Satakunnan vilkkaimman sopimuspalokunnan. Vuosittain palokunnalla on noin 200 tehtävää ja ambulanssilla noin 2000 tehtävää. Kun hälytys tulee, kohteessa ollaan viimeistään kymmenessä minuutissa Noormarkun keskustan alueella.

Kansalainen ei välttämättä huomaa muuta muutosta kuin uuden rakennuksen, eikä hänen tarvitsekaan. Turvallisuudesta huolehditaan yhtä hyvin ja palvelutaso säilyy samana kuin ennenkin.

Uudet tilat lisäävät työturvallisuutta ja viihtyvyyttä

Noormarkun palokunnan päällikkö, paloesimies Jarno Joensuu kiittelee yhteistyötä rakennuttajan (Porin kaupunki) ja pääurakoitsijan (Astora) kanssa. Paloaseman käyttäjät ovat olleet alusta asti mukana suunnittelussa, jolloin rakennusvaiheessa on voitu tehdä oikeita ratkaisuja.

– Tilat ovat toimivat ja nykyaikaiset. Se mahdollistaa asianmukaisen, terveellisen ja turvallisen toiminnan Noormarkussa, kiittelee Joensuu.

Työturvallisuutta lisäävät ratkaisut perustuvat tutkittuun tietoon, jonka mukaan pelastustoimi altistuu monille terveydelle haitallisille epäpuhtauksille, kuten savulle ja noelle. Siksi Noormarkun uusi palo-asema on rakennettu nykyaikaisella Puhdas Paloasema -periaatteella, jossa tilat on jaettu niin sanottuihin likaisiin, puolipuhtaisiin ja puhtaisiin tiloihin.

Kun pelastustoimi saapuu kentältä paloasemalle, tullaan ”likaiselle puolelle” pesuhalliin ja siitä edelleen varuste- ja henkilökohtaisen huollon tiloihin. Siellä puhdistetaan kalusto, vaatteet ja ihmiset. Puhtaalla puolella ollaan turvassa epäpuhtauksilta, siellä ei haise savu, eikä sinne ole asiaa sammutusvarusteissa tai yläkerran tiloihin edes kengät jalassa. Turvallisissa ja puhtaissa tiloissa on myös viihtyisämpää.

Valmiina lähtöön, jos hälytys tulee.

Nykyaikaista toimintaa ja pieni pala historiaa

Uusi paloasema mahdollistaa nykyaikaista toimintaa monipuolisesti. Esimerkiksi sopimuspalokunnan hälytysosasto harjoittelee jatkuvasti erilaisissa pelastustehtävissä toimimista. Piha-alueelle rakennettu harjoitustorni tarjoaa mahdollisuuden opetella esimerkiksi ihmisen pelastamista ylhäältä tai alhaalta. Harjoitustornin ympärille muodostuu ensi keväänä harjoituspiha, jossa voidaan harjoitella muun muassa kolariauton purkamista.

Pelastustehtävien onnistumisen tukena Noormarkun paloasemalla on tavallista monipuolisempi keittiö. Se mahdollistaa pelastustoimen hälytysmuonituksen järjestämisen ja siten toimintakyvyn säilyttämisen pidempikestoisissa tehtävissä.

Paloasema on myös merkittävä nuorisotoiminnan järjestäjä. Noin 40 lasta ja nuorta aina 7-vuotiaista alkaen on mukana toiminnassa ja harjoittelee palokunnan perustoimintoja ja moninaista palokunnan kalustonkäyttöä.

Modernissa koulutustilassa on säilytetty vähän vanhaakin. Pitkä puinen pöytä penkkeineen on kunnostettu ja sille on teetetty uusi vastaava kaksoiskappale. Pöytä on nähnyt paljon, sillä se on sijainnut aiemmalla, vuonna 1966 valmistuneella Noormarkun paloasemalla ja jopa sitä edeltäneellä paloasemalla Museotiellä Noormarkun keskustassa. Myös kaksi museopaloautoa ovat saaneet nykyaikaiset säilytystilat paloasemalta. Ne ovat 1920- ja 1940-luvuilta ja entisöity niin, että ne ovat vielä täysin käyttökuntoisia. Moottorin voisi käynnistää vaikka heti.

– Pelastustoimi on aina ollut perinteiden vaalija, naurahtaa paloesimies Jarno Joensuu.

Museopaloauto on saanut paloasemalta nykyaikaisen näyttelytilan.