Siirry sisältöön

Mitä teen, jos epäilen koronatartuntaa? -ohje on päivitetty

Uutinen

Satakunnan asukkaille ja sosiaali- ja terveydenhoitohenkilöstölle suunnattu ohje ”Mitä teen, jos epäilen koronavirusinfektiota?” -on päivitetty. Päivitetty ohje löytyy Satasairaalan koronavirus-sivulta(siirryt toiseen palveluun).

Yleisenä ohjeena on, että jos olet perusterve ja sairastut saaden lieviä hengitystieoireita, ei ole tarvetta ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon eikä hakeutua koronavirustestiin. Voit halutessasi tehdä kotitestin. Osa kotitesteistä testaa koronaviruksen lisäksi myös influenssavirusta. Useimmiten koronainfektiota voi hoitaa oireenmukaisesti, kuten muitakin äkillisiä hengitystieinfektioita.

Töihin ja kouluun voi palata, kun oireet ovat selvästi vähentyneet ja kuume on poissa. Yleensä tähän menee 3–5 päivää. Infektion jälkeinen ärsytysyskä tai nenän tukkoisuus ei ole este arkeen palaamiselle. Työpaikat voivat antaa omia ohjeita.

Jos olet altistunut koronalle, voit jatkaa normaalia arkea. Toimi samoin kuin toimisit, jos olisit altistunut jollekin muulle hengitystieinfektiolle, kuten influenssalle.  Mikäli oireita tulee, tulee jäädä kotiin, kunnes oireet ovat selvästi vähentyneet.

Riskiryhmäläisille ohjeissa on tarkemmat ohjeet. Ammattilaisille suunnatut laajemmat ohjeet päivitetään viikon 2 aikana.