Siirry sisältöön

Mammografiaseulontojen toteutus Satakunnassa

Uutinen

Satakunnan hyvinvointialue on kilpailuttanut Satakunnassa mammografiaseulonnan, ja seulonta toteutuu yhteistyössä Suomen Terveystalo Oy:n kanssa.

Terveystalo Oy lähettää Satakunnassa seulontavuorossa oleville henkilöille seulontakutsut, tekee kuvaukset ja ohjaa tarvittaessa jatkohoitoon. Seulontakuvaukset toteutetaan Harjavallassa, Kankaanpäässä, Raumalla ja Eurassa mammografiavaunulla, ja Porissa Terveystalon toimipisteessä.

Jos olet seulontavuorossa, saat kutsun automaattisesti. Mikäli edellä mainittuihin kuvantamispaikkoihin tarjottu aika ei sinulle sovi tai unohtuu, voit vaihtaa tai varata ajan myös Terveystalon Porin toimipisteeseen kutsun ohjeiden mukaisesti. Ajanvarauksessa auttaa myös Terveystalon asiakaspalvelu maanantaista perjantaihin kello 8-16 numerossa 045 7734 9976.

Varhaisvaiheen rintasyöpä on usein hyvin hoidettavissa

Rintasyöpä on naisten yleisin syöpä. Noin joka kahdeksas nainen sairastuu rintasyöpään elämänsä aikana. Rintasyöpäseulonnan eli mammografiakuvauksen avulla rintasyöpä pyritään havaitsemaan mahdollisimman aikaisin jo oireettomassa vaiheessa. Mitä varhaisemmassa vaiheessa syöpä havaitaan, sitä paremmin se on hoidettavissa. Rintasyövän ennusteen paranemiseen ovat vaikuttaneet kehittynyt varhaisvaiheen diagnostiikka sekä tehokkaammat hoitomenetelmät.

Onkin tärkeää osallistua rintasyöpäseulontaan kutsun tullessa, sillä puolet rintasyövistä havaitaan seulontaikäisillä. Rintasyöpäseulontaan kutsutaan 50–69 -vuotiaat naiset 20–26 kuukauden välein. Satakuntalaiset naiset ovat osallistuneet rintasyöpäseulontaan esimerkillisen aktiivisesti, ja osallistumisprosentti seulontoihin on ollut noin 85 % kutsutuista.