Siirry sisältöön

Maksuton ehkäisy kiinnostanut nuoria, kokeilu jatkuu edelleen

Uutinen

Joulukuussa 2022 alkanut maksuttoman ehkäisyn pilotti toi maakunnan nuorille mahdollisuuden maksuttomiin ehkäisyvälineisiin. Pilotin tarkoitus on kehittää ja yhtenäistää maakunnan ehkäisypalveluja sekä tarjota kaikissa Satakunnan kunnissa maksuttoman ehkäisyn alle 25-vuotiaille nuorille. Pilotti jatkuu vuoden 2023 loppuun. Maksuton ehkäisy kattaa kondomit, ehkäisypillerit, kapselit, kierukat, laastarit, ja renkaat. Ilmaisia ehkäisyvälineitä saa nyt pilotin aikana kaikista hyvinvointialueen ehkäisyneuvoloista ympäri Satakuntaa.

Ennen pilottia maksutonta ehkäisyä ei ole ollut tarjolla kaikkialla Satakunnassa, vaan kunnilla on ollut omia käytänteitään ehkäisyn tarjoamisessa. Alaikärajaa kokeilussa ei ole.

– Suosituimpia valmisteita ovat olleet erilaiset ehkäisypillerit, mutta hieman enemmän kiinnostusta on ollut nyt myös kierukoihin. Niiden ehkäisyteho kestää vuosia, mutta kertaostoksena tuote olisi asiakkaalle hintavampi, kertoo pilotin hankekoordinaattori Anna-Maija Heikkilä.

Maksuton ehkäisy kattaa kondomit, ehkäisypillerit, kapselit, kierukat, laastarit, ja renkaat eli kaikki raskauden ehkäisyvaihtoehdot ja seksitautien ehkäisyyn liittyvät välineet.

Heikkilä kertoo, että maksuttoman ehkäisyn pilotissa on tärkeää muistaa myös muu ehkäisyyn, seksitauteihin ja seksuaaliterveyden edistämiseen liittyvä ohjaus ja neuvonta. Neuvontaa ja koulutusta kehitetään parhaillaan Satakunnan tulevaisuuden sote-keskus -hankkeessa.

Maksuton ehkäisy laskisi kustannuksia

Suomessa vuoden 2000 jälkeen eniten raskaudenkeskeytyksiä tehtiin 20–24 -vuotiaille. Satakunnassa laskua on tapahtunut viimeisen parin vuoden aikana, mutta maakunnassa ollaan edelleen jonkin verran huonommassa tilanteessa suhteellisissa määrissä muuhun maahan verrattuna.

– Pilotti on lähtenyt käyntiin hyvin, erityisesti vuodenvaihteessa niissä kunnissa, joissa maksuttomuus ei ollut näin laaja, oli aluksi kasvua asiakasmäärissä. Nuoret ovat vastaanottaneet tiedon raskauden ehkäisyn maksuttomuudesta erittäin hyvillä mielin., Heikkilä kertoo.