Siirry sisältöön

Lintuinfluenssatilanne on Satakunnassa rauhallinen, mutta valppauteen on syytä edelleen

Uutinen

Kesän aikana Suomessa on todettu lintuinfluenssa A(H5)-viruksen aiheuttamia luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemia ja myös usealta turkiseläintarhalta on todettu tartuntoja. Tartunnat erityisesti minkeissä ovat herättäneet huolta viruksen mahdollisesta muuntumisesta.

Lintuinfluenssatilanne Satakunnassa on rauhallinen

Tilanne Satakunnassa on rauhallinen. Aiemmin on todettu kaksi lintujen joukkokuolemaa, eikä uusia joukkokuolemia ole raportoitu.

Satakunnassa on vain kolme turkistarhaa, eikä niiltä ole tiedossa lintuinfluenssatartuntoja.

Satakunta kuitenkin kuuluu Ruokaviraston tartuntavyöhykkeeseen, jonka tavoitteena on rajoittaa lintuinfluenssan leviämistä siipikarjaan ja muihin eläimiin. On tärkeää, että kuolleita tai sairaita lintuja ei käsitellä varomattomasti eikä niitä tule kuljettaa eläinlääkäriin, vaan toimitaan viranomaisohjeiden mukaisesti. Lintuinfluenssa – Ruokavirasto(siirryt toiseen palveluun)

Mitä teen, jos epäilen lintuinfluenssaa?

Lintuinfluenssa voi tarttua ihmiseen, mutta tartunnat ovat harvinaisia, eikä niitä ole Suomessa todettu. Tartunta vaatii läheisen kontaktin lintuinfluenssaan sairastuneen lintuun tai muuhun eläimeen tai sen ulosteisiin 14 vuorokauden sisällä sairastumisesta.  Tällaista kontaktia on syytä välttää.

Jos epäilet lintuinfluenssaa, ole yhteydessä omaan terveysasemaasi tai Päivystysapuun 116 117. Saat sieltä ohjeet, miten toimia.

Infektioyksikkö ja SataDiagin kliinisen mikrobiologian laboratorio ovat päivittäneet omat ohjeensa ja jakaneet ne Satakunnan hyvinvointialueen ammattilaisille.