Siirry sisältöön

Legionella-löydös Palvelutalo Jokihelmessä – ei sairastuneita

Uutinen

Porin Karjarannassa sijaitsevan Palvelutalo Jokihelmen vesijohtovedestä tehdyissä alustavissa tutkimuksissa on löytynyt Legionella-bakteeria. Sairastapauksia ei ole ilmennyt ja torjuntatoimenpiteisiin on ryhdytty välittömästi. Asiaa on käsitelty moniammatillisessa työryhmässä 9.3.2023.

Satakunnan ammattikorkeakoulussa toimivan tutkimuskeskus Wanderin HEAL-hankkeen tutkimuksissa tehtiin alustava Legionella-löydös Palvelutalo Jokihelmen A-talon vesijohtovedestä. Löydöksen seurauksena Porin terveysvalvonta on ottanut tiloista kuusi viranomaisnäytettä 27.2.2023. Viranomaisnäytteiden alustavissa tuloksissa neljässä näytteessä on todettu Legionella-bakteeria yli toimenpiderajan (1000 pmy/l). Kyseiset näytteet on otettu kylmästä vesijohtovedestä vähällä käytöllä olevista vesipisteistä tiloissa, joissa ei hoideta asukkaita. Lopulliset tulokset valmistuvat 15.3.2023. Tilanteen kartoittamiseksi tullaan ottamaan lisänäytteitä viikon 11 aikana, jolloin näytteitä otetaan laajemmin käytössä olevista vesipisteistä.

Varovaisuus periaatteen mukaisesti Legionella-bakteerin torjumiseksi on aloitettu laajat torjuntatoimenpiteet: lämpimän vesijohtoveden lämpötilaa on nostettu, vettä juoksutetaan ja suihkutilojen suihkupäihin asennetaan vedensuodattimia. Vesijohtojärjestelmän desinfiointia valmistellaan, ja se tullaan toteuttamaan mahdollisimman pian.

Vesijohtoveden juominen on turvallista, tartuntaa ei voi syntyä mahasuolikanavan kautta. Jos henkilöllä on merkittäviä nielemisvaikeuksia ja riskinä on niellessä veden joutuminen hengitysteihin (eli aspiraatio), suositellaan varmuuden vuoksi pulloveden käyttöä vesijohtoveden asemasta. Henkilökunta arvioi tarpeen asukaskohtaisesti.

Asiasta tiedotetaan seuraavan kerran 17.3.2023. Tiedote on luettavissa Porin kaupungin kotisivuilta www.pori.fi(siirryt toiseen palveluun)