Siirry sisältöön

Legionella-löydös Palvelutalo Jokihelmessä – ei sairastuneita, torjuntatoimenpiteet käynnissä

Uutinen

Porin Karjarannassa sijaitsevan Palvelutalo Jokihelmen A-talon vesijohtovedestä tehdyissä tutkimuksissa on löytynyt Legionella-bakteeria. Sairastapauksia ei ole ilmennyt ja torjuntatoimenpiteisiin on ryhdytty välittömästi. Asiaa on käsitelty moniammatillisessa työryhmässä 9.3.2023 ja 16.3.2023.

Porin terveysvalvonta on ottanut tiloista kuusi viranomaisnäytettä 27.2.2023. Viranomaisnäytteiden lopulliset tulokset valmistuivat 15.3.2023. Tuloksissa neljässä näytteessä on todettu Legionella-bakteeria yli toimenpiderajan (1000 pmy/l). Kyseiset näytteet on otettu kylmästä vesijohtovedestä vähällä käytöllä olevista vesipisteistä tiloissa, joissa ei hoideta asukkaita. Tilanteen kartoittamiseksi 13.3.2023 otettiin 8 lisänäytettä asukkaiden käytössä olevista vesipisteistä kylmästä vesijohtovedestä. Alustavat tulokset valmistuvat 22.3.2023.

Varovaisuusperiaatteen mukaisesti Legionella-bakteerin torjumiseksi on aloitettu laajat torjuntatoimenpiteet: lämpimän vesijohtoveden lämpötilaa on nostettu, vettä juoksutetaan ja suihkutilojen suihkupäihin on asennettu vedensuodattimia. Vesijohtojärjestelmän desinfiointia valmistellaan, ja se tullaan toteuttamaan 21.03.2023. Kontrollinäytteet otetaan desinfioinnin jälkeen.

Vesijohtoveden juominen on turvallista, tartuntaa ei voi syntyä mahasuolikanavan kautta. Jos henkilöllä on merkittäviä nielemisvaikeuksia ja riskinä on niellessä veden joutuminen hengitysteihin (eli aspiraatio), suositellaan varmuuden vuoksi pulloveden käyttöä vesijohtoveden asemasta. Henkilökunta arvioi tarpeen asukaskohtaisesti.

Tilanteesta tiedotetaan tarvittaessa. Tiedote on luettavissa Porin kaupungin kotisivuilta www.pori.fi(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)