Siirry sisältöön

Legionella-löydös Palvelutalo Jokihelmessä – ei sairastuneita 

Uutinen

Porin Karjarannassa sijaitsevan Palvelutalo Jokihelmen vesijohtovedestä tehdyissä seurantanäytteistä on löytynyt Legionella-bakteeria. Sairastapauksia ei ole ilmennyt ja torjuntatoimenpiteisiin on ryhdytty välittömästi. Asiaa on käsitelty moniammatillisessa työryhmässä 3.1.2024.   

 Löydöksen seurauksena Porin terveysvalvonta on ottanut tiloista kolme viranomaislisänäytettä 20.12.2023. Viranomaisnäytteiden alustavissa tuloksissa kahdessa näytteessä on todettu Legionella-bakteeria yli toimenpiderajan (1000 pmy/l). Kyseiset näytteet on otettu kylmästä vesijohtovedestä. Lopulliset tulokset valmistuvat viikolla 1. 

 Varovaisuusperiaatteen mukaisesti Legionella-bakteerin torjumiseksi on aloitettu torjuntatoimenpiteet: lämpimän vesijohtoveden lämpötilaa on nostettu, vettä juoksutetaan ja suihkutilojen suihkupäihin asennetaan vedensuodattimia. Vesijohtojärjestelmän desinfiointia valmistellaan, ja se tullaan toteuttamaan mahdollisimman pian.   

 Vesijohtoveden juominen on turvallista, tartuntaa ei voi syntyä mahasuolikanavan kautta. Jos henkilöllä on merkittäviä nielemisvaikeuksia ja riskinä on niellessä veden joutuminen hengitysteihin (eli aspiraatio), suositellaan varmuuden vuoksi pulloveden käyttöä vesijohtoveden asemasta. Henkilökunta arvioi tarpeen asukaskohtaisesti.  

 Asiasta tiedotetaan seuraavan kerran desinfioinnin ja uusintanäytteiden tulosten valmistumisen jälkeen. Tiedote on luettavissa Porin kaupungin kotisivuilta www.pori.fi(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)