Siirry sisältöön

Koronaepidemia jatkuu ja influenssaepidemia on käynnistymässä – päivystys ruuhkautuu ja jatkohoitopaikkojen suhteen joudutaan jatkamaan erityisjärjestelyjä

Uutinen

Laboratoriovarmistetut influenssalöydökset ovat viimeisen kolmen viikon aikana olleet nousussa, joten influenssakausi vaikuttaa vähitellen käynnistyvän. Vaikka koronalöydökset ovat olleet laskusuunnassa, määrällisesti influenssaa on kuitenkin vain murto-osa siihen nähden. Toisin sanoen suurin ennakkotodennäköisyys hengitystieinfektio-oireisella tai kuumeilevalla potilaalla on tällä hetkellä sairastaa koronaa, jos sitä ei nyt loppuvuonna ole vielä sairastanut.

Myös RS-viruslöydökset ovat vähitellen lisääntyneet. RS-virusinfektiot ovat jo johtaneet pienten lasten sairaalahoitoon. Epidemiakaudella myös iäkkäät ja riskiryhmien potilaat tarvitsevat sairaalahoitoa RS-infektion vuoksi.

Myös muita hengitystieinfektioita aiheuttavia viruksia on edelleen liikkeellä, esimerkiksi rinoviruksia ja parainfluenssaa on todettu.

Virusdiagnostiikkaa tehdään vain sairaalahoitoa tarvitsevista ja hoivayksiköiden asukkaista sekä niistä riskiryhmien potilaista, joille harkitaan varhaista koronan tai influenssan lääkehoitoa. Kotiolosuhteissa voidaan haluttaessa käyttää kotitestiä. 

Vuodeosastojen ylikuormittuminen aiheuttaa jatkohoitopaikkavalinnoissa edelleen poikkeusjärjestelyjä

Epidemiatilanteen vuoksi Satasairaalan Satasairaalan erikoissairaanhoidon vuodeosastot sekä eri puolilla Satakuntaa sijaitsevat perustason vuodeosastot ovat kuormittuneita. Kuormitustilanne vaikuttaa asiakkaiden hoitopaikkajärjestelyihin ja päivystystoimintaan.

Kun erikoissairaanhoidon vuodeosastojakso Satasairaalassa päättyy, pyritään hänet siirtämään asuinpaikkaa lähinnä sijaitsevaan perustason jatkohoitopaikkaan. Tällä hetkellä se ei kuitenkaan ole aina mahdollista, ja näissä tapauksissa asiakas ohjataan jatkohoitoon jollekin toiselle hyvinvointialueen vuodeosastolle. 

Näin turvataan se, että välitöntä kiireellistä erikoissairaanhoitoa tarvitsevat potilaat pääsevät Satasairaalan vuodeosastolle potilastuvallisuuden vaarantumatta.

Tilanne aiheuttaa ruuhkaa päivystyksessä, soita aina 116 117 ennen päivystykseen lähtemistä

Hakeudu päivystykseen vain sellaisen äkillisen sairauden tai vamman vuoksi, joka vaatii välitöntä lääkärinhoitoa samana päivänä. Ennen päivystykseen hakeutumista soita aina ensin maksuttomaan Päivystysapunumeroon 116 117. Palvelu on tarkoitettu kiireellisiin, ei-hätätilanteisiin, erityisesti päivystysaikana. Ammattilainen arvioi hoidon tarpeen ja antaa sinulle toimintaohjeita.

Vakavissa, ambulanssia vaativissa tapauksissa, kuten esimerkiksi rintakipu ja vaikea hengenahdistus, soita hätänumeroon 112.