Siirry sisältöön

Kesä lääkärin sijaisena: Juulia Holma vahvistaa terveyskeskuksen rivejä kesän ajan

Uutinen

Juulia Holmalla alkaa syksyllä kuudes ja viimeinen opiskeluvuosi ennen lääkäriksi valmistumista. Sitä ennen edessä on kesä lääkärin sijaisena Satakunnan hyvinvointialueella. Tämä kesä on Juulialle jo neljäs Satakunnassa terveydenhuollon kesätöissä.

Ensimmäisinä opiskeluvuosina lääketieteen opiskelijat voivat työskennellä Satakunnan hyvinvointialueella hoitotyön avustavissa tehtävissä ja sanelujen käsittelykeskuksessa. Myös Juulia vietti ensimmäisen kesänsä lääkäriopiskelijana purkamalla saneluita Satasairaalassa.

Kolmannen vuoden kesä kului amanuenssina Satasairaalan sisätautien osastolla. Seuraavana kesänä Juulia oli samalla osastolla osastonlääkärin sijaisena.

– Se oli myös ensimmäinen työni lääkärinä. Amanuenssit auttavat lääkärin työssä, mutta vastuuta ei ole siten kuin osastonlääkärillä, Juulia huomauttaa.

Porilaissyntyiselle Juulialle paluu kotiseudulle on aina ollut helppoa, eikä tamperelaista, myös lääkäriksi opiskelevaa, poikaystävääkään ole tarvinnut erityisemmin maanitella. Pariskunta teki kesätöitä yhdessä Satakunnassa jo viime kesänä ja myös tänä kesänä työpaikan osoite on sama: Sote-keskus Länsi Porin Maantiekadulla.

Ensimmäisinä viikkoina terveyskeskustyössä Juulia on kohdannut vaihtelevia potilastapauksia mielenterveysongelmista selkäkipuihin.

– Tyypillinen työpäiväni alkaa puhelinajoilla, joiden jälkeen ovat vuorossa vastaanotot. Iltapäivisin otamme vastaan päivystysjonon potilaita. Iltapäivään painottuvat myös kirjalliset työt ja esimerkiksi reseptien uusimiset. Terveyskeskusvastaanoton lisäksi työskentelen päivän viikossa äitiysneuvolassa, Juulia kertoo.

Nainen seisoo terveyskeskuksen käytävällä.
Kuvassa Juulia Holma.

Kandien työpanosta arvostetaan

Kaikille hyvinvointialueella työskenteleville kandeille järjestetään kerran viikossa luento ajankohtaisesta aiheesta. Vastaanotot hoidetaan itsenäisesti, mutta tukena ovat vanhemmat kollegat.

Terveyskeskuksen työilmapiiri on Juulian mukaan mitä mainioin.

– Meillä on erinomainen työyhteisö. Olin täällä jo keväällä harjoittelussa, ja oli kiva palata samaan paikkaan kesätöihin. Kaikki ovat ottaneet meidät sijaiset hyvin vastaan. Kandien työpanosta arvostetaan, vaikka tarvitsemmekin vähän enemmän aikaa kuin kokeneemmat kollegat. Myös hoitajat ovat aina auttavaisia, Juulia kiittelee.

Nyt Juulialla on menossa kolmas työviikko ja itseluottamus on kasvanut.

– Asiakkaat ovat olleet kärsivällisiä, eikä kukaan ole kyseenalaistanut nuoren sijaisen ammattitaitoa, Juulia iloitsee. 

Mahdollisuus auttaa luo työlle merkitystä

Juulialle päätös lääkäriksi opiskelusta muotoutui lukion alussa. Sitä ennen haaveammatteja olivat opettaja, poliisi ja fysioterapeutti. Kiinnostus ihmiskehon toimintaan, tieteelliseen lähestymistapaan ja kunnianhimo saivat lopulta valitsemaan lääkärin työn

– Päätös on ollut oikea, vaikka ammatin laaja-alaisuus ja suuri vastuu välillä mietityttävät. Kokemus tuo kuitenkin itsevarmuutta ja nopeuttaa työskentelyä. Myös mahdollisuus auttaa luo työlle merkityksellisyyttä, Juulia korostaa.

Työvuoron jälkeen Juulia rentoutuu koiraa ulkoiluttamalla, harrastamalla liikuntaa ja viettämällä lautapeli-iltoja.

– Kesät Porissa ovat auttaneet pitämään yhteydet lapsuuden ystäviin tiiviinä. Vapaa-aikani kuluu myös siskojen ja siskon lapsien seurassa, Juulia kertoo.

Tulevaisuudensuunnitelmia Juulia ei ole vielä lyönyt lukkoon, mutta paluu Poriin pysyvästikään ei tunnu mahdottomalta. Työt terveyskeskuksessa jatkuvat elokuulle, minkä jälkeen vuorossa on viikon loman ennen viimeisen opiskeluvuoden loppurutistusta.