Siirry sisältöön

Kanta-informointi hyvinvointialueelle siirryttäessä

Uutinen

Kun käytät sosiaali- ja terveyspalveluja, tietojasi tallennetaan Kanta-palveluihin (www.kanta.fi). Siksi sinulla on oikeus saada tietoa Kanta-palvelusta, tietojesi käsittelystä ja oikeuksistasi vaikuttaa tietojesi käyttöön. Tätä kutsutaan Kanta-informoinniksi.

Marraskuussa 2021 tuli voimaan asiakastietolaki. Siinä säädetään, että sinulle pitää antaa Kanta-informaatio uudelleen, vaikka olisitkin saanut sen jo aiemmin ja se on merkitty asiakas- tai potilastietojärjestelmään.

Voit myös itse lukea asiasta Omakannassa ja merkitä, että olet saanut informoinnin terveystietojen ja reseptitietojen osalta. Vasta sen jälkeen pääset jatkamaan Omakannan käyttöä. Sosiaalihuollon tiedot eivät vielä näy Omakannassa.

Hyvinvointialuemuutoksen vaikutus Kanta-tietojen näkymiseen Satakunnassa

Satakunnan hyvinvointialueella on 1.1.2023 alkaen yksi yhteinen terveydenhuollon potilasrekisteri. Siihen yhdistyvät aiemmat Satasairaalan ja terveyskeskusten potilasrekisterit ja uudet hyvinvointialueen potilastiedot. Samoin Kuntien sosiaalihuollon omat asiakasrekisterit yhdistyvät 1.1.2023, jolloin hyvinvointialueella on yksi yhteinen sosiaalihuollon asiakasrekisteri.

Rekisterien tiedot ovat jatkossa käytettävissä Satakunnan hyvinvointialueella kaikilla terveydenhuollon tai sosiaalihuollon ammattilaisilla, tehtävästä riippuen. Tietoja voi katsoa tai käsitellä vain, jos asiakas- tai hoitosuhde tai työtehtäviin perustuva käyttöoikeus niin edellyttävät. Lokitiedon avulla on mahdollista selvittää, kuka tietoja on käsitellyt ja millä perusteella.

Mitä toivomme sinun tietävän

  • Jos käytät Omakantaa, voit kuitata siellä, että olet saanut Kanta-informoinnin.
  • Emme saa vielä kirjattua ylös, että sinulle on annettu Kanta-informointi. Siksi sinulle saatetaan tarjota toistuvasti informointia. Kiitos kärsivällisyydestäsi.
  • Jos ammattilainen tarvitsee sekä sosiaali- että terveydenhuollon tietoja, siihen pyydetään sinulta aina luovutuslupa näiden välillä.
  • Tietosi näkyvät muilla hyvinvointialueilla tai yksityisellä toimijalla vain, jos annat siihen luovutusluvan (aiemmin suostumus). Jos olet aiemmin antanut suostumuksen tietojen käyttöön toisissa organisaatioissa, se muuttuu luovutusluvaksi ja jatkuu ennallaan. Sinun ei tarvitse antaa uutta luovutuslupaa.
  • Jos haluat kieltää asiakas- tai potilastietojesi näkymisen, se koskee vain muita hyvinvointialueita ja yksityisiä toimijoita. Et voi kieltää asiakas- tai potilastietojen näkymistä Satakunnan hyvinvointialueen potilasrekisterin tai sosiaalihuollon rekisterin sisällä. Jos olet aiemmin kieltänyt tietojesi näkymisen, se jatkuu vanhojen tietojen osalta ennallaan muille hyvinvointialueille ja yksityisille toimijoille. Hyvinvointialueen aloitettua kiellon voi tehdä uusista hyvinvointialueella syntyneistä tiedoista uudelleen.
  • Kaikki edellä mainitut asiat koskevat myös huoltajaa ja valtuutettuja, joilla on sähköinen valtuutus.

Täältä löydät tarkempaa tietoa asiasta: https://www.kanta.fi/kanta-informointi(siirryt toiseen palveluun)