Siirry sisältöön

Henkilökunnan suu-nenäsuojuksen käyttöä sosiaali- ja terveydenhuollossa kevennetään  

Uutinen

Koronatilanne Satakunnassa on rauhoittunut ja myös muut hengitystieinfektiot ovat vähentyneet. Valtakunnallisesti koronapandemia on siirtynyt vaiheeseen, jossa se ei enää aiheuta väestölle laajaa terveysuhkaa, vaikka koronatapauksia tulee edelleenkin esiintymään.  

Suomen yliopistosairaalat muuttavat maskiohjeistustaan kesäkuun alkupuolella. Satakunnan hyvinvointialueella edetään samassa tahdissa ja uusi toimintaohje otetaan käyttöön tänään 1.6.2023.  

Satakunnan hyvinvointialueella kirurgista suunenäsuojusta tai hengityksensuojainta ei enää käytetä hoitotyössä osastoilla tai yksiköissä potilaiden tai asiakkaiden hoidossa jatkuvasti, vaan suu-nenäsuojusta käytetään tilannekohtaiseen ohjeistukseen perustuen, kuten hengitystievirusten torjunnassa on aiemminkin toimittu. Mikäli osastolla todetaan epidemiatilanne, infektioyksikkö antaa tilanteessa lisäohjeistusta. 

Potilaiden tai vierailijoiden ei myöskään enää tarvitse käyttää maskia käyntinsä aikana sairaaloissa tai muissa sosiaali- tai terveydenhuollon yksiköissä ellei heillä ole hengitystieinfektioiden oireita. Tämä koskee myös kotihoitoa ja hoivayksiköiden työntekijöitä ja vierailijoita. Yksiköissä vierailevilta kuitenkin edellytetään, että heillä ei ole hengitystieinfektion oireita.  

Mikäli hengitystieinfektion oireista kärsivä henkilö joutuu hakeutumaan tutkimuksiin tai hoitoon terveydenhuoltoon, tulee hänen huolehtia turvaväleistä ja käyttää suu-nenäsuojusta hoitoon hakeutuessaan, jotta jatkotartunnat voidaan välttää.