Siirry sisältöön

Henkilökohtaisten avustajien lakko sujunut rauhallisesti

Uutinen

Tiistaina alkanut henkilökohtaisten avustajien lakko ei ole vaarantanut asiakasturvallisuutta eikä muita häiriötilanteita ole lakkoon liittyen raportoitu. Lakon osalta tilanne vaikuttaa olevan rauhallinen koko Länsi-Suomessa.

-Tietojen kerääminen jatkuu päivittäin koko lakon ajan ja Länsi-Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon valmiuskeskus lukee raportit myös viikonloppuna. Koska tilanne on rauhallinen koko maassa, raportoidaan ainoastaan mahdollisista poikkeustilanteista, kommentoi vammaispalveluiden sosiaalityön ja vaativan tuen palvelujen vastuualuejohtaja Vesa Kiiski.

Henkilökohtaisten avustajien lakko koskee työnantajamallilla järjestettyä henkilökohtaista apua. Lakon piiriin kuuluvat Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:ään kuuluvat henkilökohtaiset avustajat. JHL:n lakkoilmoituksen mukaan henkilökohtaisten avustajien lakon piiriin kuuluvat 6.6.–12.6.2023 ne avustajat, jotka kuuluvat HetaTES:n palkkaryhmään A. Lakon laajuus on koko maa.

JHL on rajannut työnseisauksen ulkopuolelle työtehtävät, joiden tekemättä jättäminen uhkaisi henkeä ja terveyttä. 

Lakko koskee henkilökohtaisia avustajia koskevaa työehtosopimusta (Heta-tes). Heta-tes päättyi huhtikuun alussa 2023. Neuvotteluja uudesta sopimuksesta on käyty yli kolme kuukautta. Heta-liiton ja JHL:n välistä työriitaa on soviteltu valtakunnansovittelijan toimistolla.