Siirry sisältöön

Harjavallan sairaala 120 vuotta – seminaarissa juhlittiin satakuntalaista mielenterveystyötä

Uutinen

Torstaina 2.11. juhlistettiin 120-vuotiasta Harjavallan sairaalaa juhlaseminaarissa.

Harjavallan sairaala-alue lumipeitteessä.
Sairaala-alue oli peittynyt juhlan kunniaksi lumihuntuun.

Harjavallan sairaala valmistui loppuvuodesta 1902, ja ensimmäiset potilaat otettiin vastaan tammikuussa 1903. Harjavallan sairaala oli Suomen ensimmäinen kuntien omistama mielisairaala ja monin tavoin edelläkävijä. Sairaansijoja oli aluksi 32, mutta niiden määrä lisääntyi nopeasti ja enimmillään sijoja oli 1970-luvulla yli 600. Tämän jälkeen alettiin panostaa avohoidon kehittämiseen, minkä seurauksena osastohoidossa olevien potilaiden määrä alkoi vähentyä.

Harjavallan sairaalan toiminta siirtyi tänä syksynä Satasairaalan uudisrakennukseen, jossa Satakunnan hyvinvointialueen korkeatasoinen psykiatrinen erikoissairaanhoito jatkaa tiiviissä yhteistyössä perusterveydenhuollon mielenterveyspalvelujen kanssa.

Vastuualuejohtaja Jukka Kärkkäinen valotti juhlaseminaarissa satakuntalaisen mielenterveystyön kehitystä Harjavallan sairaalan valmistumisesta tähän päivään. Hän korosti Harjavallan sairaalan perinnön jatkumista Satasairaalan uusissa nykyaikaisissa tiloissa.  

– Tavoitteenamme on antaa satakuntalaisille Suomen parhaat mielenterveyspalvelut. Kun pyrimme parhaaseen, on vahvistettava perustasoa ja tiivistettävä jo tehtävää hyvää yhteistyötä.

Kärkkäinen myös kiitti henkilöstöä, joka on Harjavallan sairaalan toimintavuosien aikana antanut panoksensa mielenterveyden parantamiseen.

– Psykiatrian tärkein voimavara on henkilökunta, jolla on vahva ammattitaito ja kokemus vaativasta psykiatrisesta työstä, Kärkkäinen korosti.

Hyvinvointialueen toiminta Harjavallan sairaala-alueella jatkuu psykiatrisen sairaalan muutosta huolimatta. Tilojen valmisteleminen uusille käyttäjille käynnistynee heti alkuvuodesta 2024.

Harjavallan kaupungin edutajat ojentavat Emil Cedercreutzin siluetin vastuualuejohtaja Jukka Kärkkäiselle.
Harjavallan kaupunki lahjoitti juhlan kunniaksi hyvinvointialueelle Emil Cedercreutzin siluetin. Lahjan ojensi vastuualuejohtaja Jukka Kärkkäiselle kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Raijo Nummikari.
Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Veli-Mikko Niemi pitää puhetta.
Valtiovallan tervehdyksen tilaisuuteen toi sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Veli-Mikko Niemi. Myös Niemi korosti perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteistyön merkitystä. Lisäksi hän tähdensi mielenterveyden ongelmien suurta kustannusta Suomelle niin terveydenhuollon kuormituksena kuin työkyvyttömyytenä ja inhimillisenä kärsimyksenä.

Juhlaseminaari järjestettiin yhteistyössä Sataedun kanssa. Tarjoilut ja koristelut toteutettiin kaikki opiskelijatöinä.

Kauniit tarjoilut kahvitilaisuudessa.

Vierailla oli mahdollisuus tutustua myös sairaalamuseoon, jossa on esillä sairaalaelämää eri vuosikymmeniltä. Museota esitteli Harjavallan sairaalan perinneyhdistys Josefiina ry, joka on nimetty Harjavallan sairaalan ensimmäisen ylihoitajan, neiti Josefiina Skipparin mukaan.

Vieraita tutustumassa sairaalamuseoon.