Siirry sisältöön

Epidemiatilanne on rauhoittumassa ja Satakunnan hyvinvointialueen maskisuositusta kevennetään asteittain kansallisen linjan mukaisesti      

Uutinen

Koronatapaukset ovat vähentyneet ja influenssaepidemian huippu on ohitettu Satakunnassa. Talven epidemiakausi kuitenkin vielä jatku ja sekä influenssa- että RS-virus ja satunnaisesti myös koronavirus aiheuttaa sairaalahoidon tarvetta riskiryhmiin kuuluville. Heidän sairastumistaan pyritään edelleen ehkäisemään. 

Henkilökunnan suu-nenäsuojuksen käyttöä ajanvarauspoliklinikoilla vähennetään  

Henkilökunta käyttää edelleen suu-nenäsuojusta aina kun potilaalla tai asiakkaalla on hengitystieoireita.

Henkilökunnan ei enää tarvitse käyttää suu-nenäsuojusta ajanvarauspoliklinikoilla muutoin kuin hoidettaessa immuunipuutteisia potilaita. Maskia ei myöskään tarvitse käyttää käytävillä, auloissa, toimistoissa tai työ- ja kokoushuoneissa. Psykiatrisilla osastoilla, lukuun ottamatta vanhuspsykiatriaa, henkilökunnan laajasta maskin käytöstä voidaan myös luopua. 

Potilas voi kuitenkin esittää toiveen henkilökunnalle maskin käytöstä ja silloin sitä noudatetaan. 

Henkilökunnan maskin käyttöä jatketaan aikuisten somaattisilla osastoilla, päivystyspoliklinikalla ja ikääntyneiden ja muiden riskiryhmiin kuuluvien asumispalveluissa ja kotihoidossa 

Henkilökunnan maskin käyttö jatkuu vielä toistaiseksi päivystyspoliklinikoiden potilastiloissa, aikuisten vuode-, valvonta- ja teho-osastojen potilashuoneissa sekä hoidettaessa näiden yksiköiden potilaita muualla sairaalassa. Lisäksi henkilökunta käyttää suu-nenäsuojusta lasten teho-osastolla ja tehovalvonnassa potilaiden lähihoidossa. Samoin maskin käyttö jatkuu ikääntyneiden ja muiden riskiryhmiin kuuluvien asumispalveluyksiköissä ja kotikäynneillä.  

Maskin käytöstä oireettomien potilaiden lähihoidossa tullaan luopumaan, kun vielä jatkuva epidemiakausi on ohittunut, todennäköisesti maaliskuun lopulla. Ohjeistuksessa huomioidaan Satakunnan epidemiatilanne ja valtakunnalliset linjaukset. 

Potilaiden ja vierailijoiden ohjeistus 

Riskiryhmään kuuluville potilaille suositellaan edelleen kertakäyttöisen suu-nenäsuojaimen käyttöä terveydenhuollossa asioidessa. Jos olet tulossa suunnitellulle käynnille sairaalaan ja tiedät altistuneesi koronavirusinfektiolle viikon sisällä tai sinulla on akuutteja hengitystieinfektion oireita, ole puhelimitse yhteydessä hoitoyksikköön ennen sairaalaan tuloa.  

Vierailijoiden suositellaan käyttävän kertakäyttöistä suu-nenäsuojusta vieraillessaan potilashuoneissa aikuisten somaattisilla vuode-, valvonta- ja teho-osastoilla tai päivystyspoliklinikalla. Maskia ei tarvitse käyttää käytävillä, yleisissä aulatiloissa tai ajanvarauspoliklinikoilla. 

Iäkkäiden hoivapalveluissa vierailijoiden suositellaan edelleen käyttävän maskia niissä tiloissa, joissa on koolla useita asukkaita. Oman omaisen yksityisissä tiloissa noudatetaan iäkkään ihmisen tahtoa suojaimen käytöstä.