Siirry sisältöön

Combilanssi® täyttää viisi vuotta!

Uutinen

Combilanssi-toimintamalli täyttää tänään 4.3.2024 viisi vuotta! Combilanssi on ambulanssi, jonka laajennettuihin toimintamahdollisuuksiin kuuluvat mm verinäytteiden otto sekä antibioottihoidon aloitus.  Combilanssissa työskentelee työpari, joista toinen on hoitotason ensihoitaja ja toinen mobiilihoitaja, eli geriatristen potilaiden hoitoon perehtynyt sairaanhoitaja. Palvelun keskiössä ovat erityisesti ikääntyneet ja vammaiset. Combilanssi saa hälytyksen hätäkeskuksen kautta, tätä palvelua ei siis voi kukaan itse tilata. 

– Combilanssin työpari tutkii ja hoitaa asiakasta kotona. Työparilla on aikaa selvittää asiakkaan tilanne ja hoidontarve keskustellen, ottaa verinäytteitä, konsultoida tarvittaessa lääkäriä videoyhteydellä ja aloittaa esimerkiksi antibioottihoito. Näin asiakas voi välttyä päivystyskäynniltä ja hoidontarpeen arvion odotteluajalta, jonka tuloksena voidaan myös todeta, että päivystys ei olekaan asiakkaalle oikea hoitopaikka, kertoo kenttäjohtaja Heikki Lampinen, joka on ollut kehittämässä Combilanssi-palvelua ideasta toimivaksi palveluksi. – Combilanssissa on myös mahdollisuus aloittaa hätätilapotilaan hoito, jos tehtävän aikana asiakkaan tila yllättäen merkittävästi heikkenee.

Laaja osaaminen perustuu kahden eri ammattilaisen yhteistyöhön potilaan parhaaksi, ja viiden vuoden ajanjakso on huikea esimerkki yhteistyön mahdollisuuksista. Onnistumisen takeena on ollut ennen kaikkea potilas edellä -ajatus eli  yhteinen ymmärrys potilaslähtöisyydestä, kaikkien toiminnassa mukana olevien ammattilaisten vaikutusmahdollisuus sekä jatkuva arviointi ja palautekeskustelu.

– Aihetta juhlaan on siis monesta syystä, toteaa Lampinen tyytyväisenä. – Combilanssi on potilaslähtöinen satakuntalainen innovaatio ja menestystarina, joka on syntynyt yhteen hiileen puhaltavien ammattilaisten yhteistyöstä, josta voimme olla ylpeitä. Combilansseihin on kehkeytynyt hyvä työporukka, joka kokee osaamisen yhdistämisen tulokselliseksi ja motivoivaksi työskentelytavaksi.

Satakunnan hyvinvointialueella on tällä hetkellä kaksi vakiintunutta Combilanssi-yksikköä. Palvelun kehittämisen keskiössä on Combilanssi-palvelumallin saavutettavuuden ja saatavuuden takaaminen koko Satakunnan hyvinvointialueen laajuisesti.

Toimintamalli on herättänyt kiinnostusta ympäri Suomea. Vastaavan sisältöisten toimintamallien kokeiluja on aloitettu 2024 mm. Pohjois-Pohjanmaalla ja Kanta-Hämeessä.

Combilanssin viisi vuotta

Viisivuotiseen historiaan sisältyvät palvelumallin ideointi, kokeilu ja jatkuvan arvioinnin ja toiminnan vakiinnuttaminen. Satakunnan alueen liikkuvia päivystyspalveluita pohdittiin jo vuonna 2018. Kehittämisen kohteena tunnistettiin ikääntyneille suunnattu kiireetön, mutta päivystyksellinen kotiin annettava palvelu, sillä  näiden tehtävien nopea määrällinen kasvu vauhditti suunnittelua. Idea toimintamallista syntyi ensihoidon kenttäjohtaja Heikki Lampisen ja lääkäri Katriina Lähteenmäen visioimana.

Palvelu aloitettiin 2019 silloisen Porin perusturvan kokeiluna, ja jo ensimmäisten päivien kokemusten perusteella nähtiin palvelumallin vastaavan tarkoitustaan. Potilailta saatu välitön positiivinen palaute rohkaisi kokeiluun osallistunutta ammattilaisten joukkoa jatkamaan kehittämistä. Vuonna 2020 yhteistyöhön liittyivät  Satakunnan sairaanhoitopiiri ja Satakunnan pelastuslaitos, ja kokeilu laajeni Rauman seudulle. Combilanssi-toiminta vakiintui osaksi ensihoidon palvelukokonaisuutta vuoden 2021 alusta.